Bebe i mališani

Ljevaci – 10 činjenica koje možda niste znali

ljevaci

Osobe koje se služe primarno lijevom rukom, odnosno ljevaci, sačinjavaju oko 12 posto populacije. No, kako postaju sve više društveno prihvaćeni, tako postotak pomalo raste. Naime, u nekim zemljama još uvijek forsiraju desnu ruku i kod djece koja su ljevaci.

Evo nekih činjenica o ljevacima koje možda niste znali. Ljevaci su…

  1. Skloniji su alergijama i migrenama

… i to 11 puta više nego dešnjaci. Isto tako, skloniji su autoimunim poremećajima – npr. ulcerativnom kolitisu ili reumatoidnom artritisu. Gotovo dvostruko su skloniji migrenama.

  1. Često su neispavani

Pokazalo se da činjenica da je netko ljevak može narušiti kvalitetu sna! Postoji stanje nazvano Periodički poremećaj pokreta udova – nevoljno micanje udova tijekom sna.

Tijekom istraživanja to je stanje pronađeno kod čak 94 posto sudionika ljevaka. Pa ako vas vaše dijete udara rukama i nogama dok spava, a pritom je ljevak, možda mu možete progledati kroz prste…

  1. Koriste više desnu stranu mozga

Da, desnu, jer je mozak povezan s udovima unakrsno.

  1. Skloniji su alkoholu

No, dobro, gotovo smo sigurni da se ne morate brinuti oko tog – još. Istraživanje provedeno na tu temu nije dokazalo da te osobe postaju alkoholičari kasnije u životu, nego samo da su skloniji popiti alkohol u umjerenim količinama.

  1. Imaju veći kvocijent inteligencije

Ovo nije službeno dokazano! Odnosno, kad su pokušali to dokazati, jedno je istraživanje išlo na ruku ljevacima, a drugo dešnjacima.

No, Mensa tvrdi da su čak 20 posto njihovih članova ljevaci.

  1. Češće imaju problema s jezikom

Dvije su različite studije pokazale da djeca ljevaci pokazuju određene probleme s jezikom, te da postoji značajna povezanost s disleksijom.

  1. Češće su muškarci

Oko 23 posto ljevaka je više među muškarcima. Pokazala je to studija provedena na oko dva milijuna sudionika.

  1. Bolji su u multitaskingu

Ljevaci i dešnjaci različito koriste mozak. Tijekom pokusa dali su im dva zadatka koja je trebalo dovršiti – ljevaci su bili bolji! Naime, dešnjaci problem analiziraju do detalja i rješavaju u dijelovima, a ljevaci gledaju problem u cjelini.

  1. Crtaju figure licem okrenute udesno

Jedna je studija pokazala da ljevaci crtaju ljude tako da su okrenuti udesno, dok ih dešnjaci crtaju okrenute ulijevo. Isprobajte!

  1. Bolje tipkaju

Na tipkovnici QWUERTY ima oko 3000 engleskih slova koje se tipkaju  desnom rukom, dok ih se samo 300 piše lijevom rukom.

Foto: Freepik