Bebe i mališani

Lagati djeci nije u redu – čak ni bijele laži!

lagati-djeci-pitajmamu
Svaki roditelj ponekad se nađe u situaciji da poželi lagati djetetu. Nekad nam se čini da su one male bijele laži nešto što veseli dijete. No, jeste li ikada razmišljali da ne treba uopće lagati djeci?

Koliko često poželimo lagati djeci? Nitko ne može poreći da će neke male laži koje izreknemo uistinu razvesele djecu. Ili bolje rečeno, ne rastuže ih kao istina koju prešutite. No, istraživanja su pokazala da je najbolje – nikad ne lagati djeci. Tvrde oni koji su proveli istraživanje da djeca kojoj se laže (čak i bijele laži) postaju odrasli koji lažu. A to ne želimo, zar ne?

Ostavit ću te tu!

Znate ono kad želite krenuti iz parka, pa kažete klincima da vi idete i da ćete ih ostaviti u parku ako ne krenu? A koliko ste puta rekli mališanu da je trgovina zatvorena i ne može dobiti sladoled? Roditelji to neprestano rade, zato što funkcionira. No, funkcionira li stvarno? Ne biste stvarno ostavili dijete u parku i trgovina nije zatvorena u srijedu popodne. Dakle, to su – laži.

Da, čini nam se da zvuče poprilično bezazleno. Ujedno nam se čini da u određenom trenutku takvim lažima možemo izbjeći pravu dramu i tantrume. Pa ipak, nije najbolja ideja lagati djeci u bilo kojem obliku i na bilo koji način.

Djeca kojoj lažete postaju odrasli koji lažu. I to lažu – vama. Osim toga, prema istraživanju teže su se nosili s psihološkim i društvenim izazovima, a često su postali sebični i osjećali krivnju i sram. Pa što da onda napravite u takvom trenutku da biste izbjegli dramu?

Recite zašto

Svakako pokušajte objasniti zašto činite to što činite. Tako će vas malo lakše razumjeti. Osim toga, pokušajte koristiti pozitivne rečenice umjesto negativnih. Recite, na primjer: Da, možemo se voziti biciklom sutra. Danas još imamo obveze.“

Na kraju krajeva, možda biste jednostavno trebali prihvatiti da djeca nekad nisu sretna zbog vaših odluka. Malo prosvjedovanja ne znači smak svijeta. Možda ipak malo gore zvuči da vaš mališan odraste u tinejdžera koji misli da je u redu lagati. Pa je li uistinu tako loše ako kaže da ide kod susjeda, a ode u susjedni grad na tulum? Da, sad vam ne zvuči tako bezazleno, zar ne?

Povjerenje i otvoren razgovor s mališanom jedino je što će vam pomoći kako vaše dijete odrasta. Uložite u iskrenost, čak i ako je sad teško. Bit će vam drago kad vam onaj tinejdžer dođe s nekom važnom istinom, a vi mu možete pomoći lijepom riječi.

Foto: Pexels.com