Trudnoća i porođaj

Kupanje u trudnoći – da ili ne more, bazeni, rijeke…

kupanje u trudnoći

Mnoge su trudnice u nedoumici smiju li se kupati u kadi, moru, rijeci ili jezeru tijekom trudnoće, kao što su to radile prije trudnoće.

Trudnoća jest drugo stanje, ali nije bolest.  Ako se radi o urednom tijeku trudnoće i trudnica nema povišen krvni tlak, nereguliran dijabetes, nereguliranu hormonsku funkciju štitne žlijezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko sijelo posteljice, mogućnost prijevremenog poroda (otvoreno ušće, kontrakcije, krvarenja, infekcije) ili na bilo kakvu ugroženosti ploda, kao što je primjerice zastoj rasta ploda, kupanje u kadi, moru ili rijeci nije zabranjeno.

ALI (UVIJEK ALI) UZ OPREZ!

Opuštajuća blagotvorna kupka san je i luksuz mnogim trudnicama. Uz prije spomenute  preduvjete, savjetujem temperaturu vode do 38ºC, u vlastitoj dobro opranoj kadi, bez jakih aromatizirajućih dodataka vodi, i kraći ostanak u kadi. Jacuzzi kade, pogotovo hotelske ili spa ‒ izbjegavati!

Nikako ne ulazite u kadu i ne izlazite iz nje sami, zbog potencijalne nesvjestice od pada tlaka, a prije ulaska u kadu popijte dovoljno tekućine – najbolje vode ili nezaslađena soka ili čaja.

BAZENI

Bazeni u većini toplica ili hotela dobro su održavani, voda je u stalnom protoku. Ako ih koristite, nastojte da je što manje ljudi s vama istovremeno u bazenu, i izbjegavajte jako tople bazene.

RIJEKE I JEZERA

Rijeke su u Hrvatskoj čiste, ali su i u najtoplijim danima ljeta dosta hladne, brze, s opasnosti od vrtloga, stoga ‒ dodatan oprez!

Jezera i šljunčare općenito su najlošiji izbor za kupanje. Voda je upitne kvalitete, često zagađena.

MORE

Kupanje u moru od svih je opcija najprihvatljivije; ne predstavlja prepreku i ne može uzrokovati probleme tijekom trudnoće. Naprotiv, more ima blagotvoran učinak na tijelo, a kupanje trudnici omogućuje primjerenu tjelovježbu. Ipak, treba pripaziti na temperaturu mora.

Ne preporučuje se naglo ulaženje u hladno more nakon izlaganja suncu ili neposredno nakon obroka.

Skakanje u vodu ‒ more: NE, ni na glavu, ni na noge!

U svakom slučaju kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama.

SAUNE

Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbjegavati turske kupelji, mokre i suhe saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jacuzzija.

Dodatno vrijedi i sljedeće:

S obzirom na to da su gljivične ili druge infekcije u trudnoći češće, obvezno je presvlačenje u suhi kostim, pa i preventivno korištenje probiotičkih vaginaleta.

Stoga, oprez! Nemojte zaboraviti adekvatan unos tekućine, i to tri do četiri litre na dan uz puno voća i povrća svaka dva do četiri sata. Vožnja motornim čamcima i gliserima nije preporučljiva u drugoj polovici trudnoće, kao ni skijanje na vodi, a skakanje na glavu, zbog prilagodbe tlaka trudnice, može dovesti do nesvjestice. Plivanje mora biti uravnoteženo i primjereno tjelesnoj kondiciji buduće majke.

Ako je trudnoća uredna, strah i predrasude jedini su razlozi zbog kojih neki vjeruju da je za trudnice kupanje u moru opasno. Uživajte u moru i njegovim blagodatima, kao i u svojoj trudnoći.

Tekst: Matilda Mladinić,
dr.med.spec.ginekologije i porodništva
Foto: Freepik