Bebe i mališani

Što je fimoza i kada fimoza postaje problem?

fimoza

Fimoza je stanje u kojemu je kožica glansa (tzv. prepucij)  koja pokriva glavić muškog spolnog uda (penisa) previše napeta i sužena zbog čega se ne može prevući preko glavića. Može biti prirođena (kongenitalna) ili stečena.

U novorođenčeta i male djece unutrašnji je sloj prepucija čvrsto priljubljen („slijepljen“) uz glavić  penisa (tzv.  fiziološka prirođena fimoza) te je nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića  normalna pojava u rano dječje doba. Ona se prirodno rješava u većini slučajeva tijekom rasta i razvoja dječaka, bez potrebe za bilo kakvim tretmanom. Smatra se da je ovo fiziološko sljepljivanje prepucija prirodna zaštita glavića od potencijalnog štetnog djelovanja amonijaka na sluznicu glavića.

U male djece roditelje ne treba zabrinjavati ovakvo stanje, osim ako je otvor prepucija toliko sužen da uzrokuje smetnje mokrenja. Tada će dijete otežano i bolno mokriti, s tankim mlazom, a na vrhu penisa ispod kože obično se stvara balončić.

Fimoza se prirodno rješava u većini slučajeva tijekom rasta i razvoja dječaka, bez potrebe za bilo kakvim tretmanom

Nemogućnost „oslobađanja“ prepucija smanjuje se za oko 50 % u  dobi od  tri godine i 90 % u dobi od sedam godina. Čak 98 ‒ 99 % mladića riješi  problem prevlačenja kožica preko glansa do 18. godine. Tome sigurno pomaže i primjena jednostavnih mehaničkih postupaka kao što su rastezanja kožice prilikom samozadovoljavanja (masturbacije) u razdoblju puberteta/adolescencije. Svega oko 2 % odraslih muškaraca ima pravu prirođenu fimozu koja može uzrokovati funkcionalne smetnje prilikom mokrenja i seksualnih aktivnosti (tzv. patološka fimoza).

Fimoza

Stečena fimoza može nastati  zbog učestalih infekcija kožice i glavića penisa. Zbog traume kod nasilnog povlačenja sužene kožice preko glavića sa stvaranjem ožiljaka, a kod bolesnika sa šećernom bolesti i kod starijih osoba zbog gubitka elastičnosti kožice.

Postoje tri mehanička stanja koja sprječavaju povlačenje prepucija:
 • Vrh prepucija preuzak je da bi se lako mogao prevući preko glavića penisa.
 • Unutrašnja površina prepucija slijepljena je s glavićem penisa (tzv adhezije ili priraslice glansa).
 • Frenulum prepucija (uzdužni kožni nabor koji sprječava pretjerano pomicanje kože prepucija prema tijeku penisa) prekratak je da bi omogućio potpuno povlačenje prepucija (tzv. frenulum breve).
Kada je fimoza problem u djece?

Fimoza može biti udružena s upalom kožice glansa (balanitis) ili i glansa i glavića (balanopostitis). U tim stanjima koža pocrveni, postaje bolno osjetljiva na dodir, povremeno svrbi, pecka ili  žari, a mogu se na koži javiti i male ranice koje vlaže. Neka  djeca otežano mokre i signaliziraju pečenje prilikom mokrenja. Upalu uzrokuju virusi, bakterije ili gljivice. Predisponirajući su faktori neodgovarajuća higijena te topla i vlažna sredina kojoj je glavić penisa dulje vremena izložen. Ponekad se  ispod kožice glavića mogu vidjeti grudasta ili čvorasta izbočenja, nakupine smegme (sirasti produkt lojnih žlijezda na glaviću penisa).

Svega oko 2 % odraslih muškaraca ima pravu prirođenu fimozu koja može uzrokovati funkcionalne smetnje prilikom mokrenja i seksualnih aktivnosti

I bez upale u nekim slučajevima u djece s izrazitom fimozom, u kojih je otvor na prepuciju izrazito sužen, dolazi do  otežanog  mokrenja, kao što je spomenuto. Tada se zadržava mokraća u prepuciju  s nabreknućem prepucija kao vreće. Uz obilnu smegmu koja se tu normalno nalazi, zadržavanje mokraće uzrokuje učestale infekcije prepucija i glansa penisa.

Što je parafimoza?

Parafimoza je stanje kada se kožica glansa, prevučena preko glavića, ne može više vratiti preko glavića na početno mjesto.

Tada kožica izrazito:

 • pocrveni
 • natekne
 • postaje bolna
 • vrh penisa postaje lividan (tamno crvene ili plavičaste boje) zbog otežanog protoka krvi

fimoza

Kako se liječi  fimoza u djece?

S  obzirom na to da je u većini slučajeva fimoza fiziološka i do puberteta  spontano rješiva „sama od  sebe“, samo  će manji  broj  djece  zahtijevati  liječenje odnosno pomoć liječnika.  Mišljenja su o tome kada i kako rješavati problem fimoze u  djece podijeljena. Ima zagovornika da se liječenje blažih  fimoza može odgoditi do iza puberteta. Osobno držim da, ako fimoza perzistira iza druge godine, pedijatar treba obvezno u trećoj godini procijeniti njezin uzrok, stupanj i donijeti odluku o metodi liječenja.

Metode liječenja
 • U slučajevima djelomičnog sljepljivanja mekanog glansa za glavić uz široko otvor prepucija, uz pomoć lokalne primjene anestetičkog gela na penis, spretnim manualnim hvatom odnosno povlačenjem kožice glansa može se ogoliti glavić u cijelosti i osloboditi  od adhezija (priraslica). Potom se nakon toalete (čišćenja smegme) aplicira antibiotska mast za sprječavanje infekcije i dijete se neko vrijeme prati do stanja potpune obnove nadražene i osjetljive sluznica s  unutrašnje strane  glansa, koja je preduvjet za nemogućnost ponovnog sljepljivanja glansa. Roditelji nakon toga primjenjuju tzv. Beaugéovu tehniku, nazvanu prema autoru, kada redovito svakodnevno nakon kupanja povlače kožicu, vraćaju je natrag i uče dijete da to samo  čini  uz održavanje higijene spolovila
 • U slučaju sužena otvora prepucija, kada je kožu glansa nemoguće prevući preko glavića, preporučuje se lokalno liječenje kortikosteroidnim mastima koje se apliciraju na kožicu glavića s ciljem „omekšavanja“, „olabljivanja“ i „širenja“ prepucija. Duljinu trajanja liječenja određuje liječnik  prema lokalnom nalazu.  Iz  niza  zemalja  dolaze  vrlo  zadovoljavajući  rezultati  u liječenju  fimoze  ovom  metodom kojom se može  riješiti i do 90 %  slučajeva u  dječjoj dobi.
 • Obrezivanje (cirkumcizija) tradicionalna je kirurška metoda u liječenju fimoze kojom se odstranjuje dio ili cijeli prepucij. Kao opcija liječenja fimoze razmatra se kada druge metode nisu bile učinkovite. Razlozi primjene metode obrazivanja mogu biti religiozni (judaizam, islam, ali i u kršćanstvu i nekim afričkim zemljama), kulturološki/estetski (neki ljudi jednostavno preferiraju izgled obrezana penisa) ili zdravstveni i medicinski (jednostavnija higijena, smanjen rizik od infekcije mokraćnog sustava, infekcije spolno prenosivih bolesti te od karcinoma penisa)

Poštednija kirurška metoda od obrezivanja je tzv. prepucioplastika kojom se kožica i otvor prepucija rašire do potrebne veličine koja omogućava prevlačenje kožice preko glavića.

Kako se liječi parafimoza?

Parafimoza je ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Ako se vašem djetetu dogodi parafimoza, kao prvu pomoć savjetujem da:

 1. na spolovilo stavite led i zamotate ga u hladan vlažni zavoj
 2. date djetetu analgetik (lijek protiv bolova)
 3. odmah ga odvede liječniku koji će poduzeti daljnje mjere u  cilju smanjivanja otoka koji kompromitira protok krvi kroz penis i stvoriti  uvjete da se kožica natrag prevuče preko glavića
Kako se održava higijena spolovila u dječaka?

Važno je redovito održavati higijenu penisa jer time preveniramo infekciju.

 • kod svakog kupanja/tuširanja lagano prevučemo kožicu preko glavića
 • nježno ga operemo toplom vodom uz korištenje blagog sapuna ili gela za tuširanje
 • vratimo kožicu natrag

Poslije rane dječje dobi treba učiti dijete da samostalno održava higijenu svojeg spolovila.

Tekst: Prim. dr. sc. Zlatko Sabol, dr. med., pedijatar
Poliklinika za dječje bolesti Dr. Sabol

Foto: Freepik