Trudnoća i porođaj

Izvanmaternična trudnoća – koji su uzroci?

izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća ili ektopična trudnoća pogađa samo 1,4 % trudnoća. Svi uzroci poremećenog transporta oplođenog jajašca u maternicu mogu biti uzroci za izvanmaterničnu ili ektopičnu trudnoću.

Nažalost, izvanmaternična trudnoća je jako opasno stanje, a čak i opasno po život žene. Ne postoji mogućnost uspješnog završetka trudnoće, te se takva trudnoća mora izliječiti. 

Uzroci izvanmaternične trudnoće

Trudnoća nikada ne započinje u maternici već u jajovodu, a ako se dogodi da je oplođeno jajašce zaustavljeno negdje na putu do maternice, događa se ektopična trudnoća. 

Pročitajte više – Neplodnost je sve veći problem modernog doba

Dakle, svi uzroci poremećenog transporta oplođenog jajašca mogu biti uzroci za takvu trudnoću. Jajovod je obložen dlačicama, koje olakšavaju transport jajne stanice, a te dlačice zovu se cilije. Ako je došlo do upale jajnika ili jajovoda, te cilije mogu biti oštećene ožiljkastim tkivom, te na taj način remete transport.

Primjer za to je endometrioza, te upalni procesi koji se razvijaju u jajnicima, te jajovodima. Također, veća je mogućnost za izvanmaterničnu trudnoću ako je žena prethodno imala takvu. 

Pročitajte više – Kako povećati broj njegovih spermija?

Interauterini maternični ulošci su isto jedan od uzroka ektopičnih trudnoćna. Naime, takvi ulošci štite od trudnoće unutar maternice, ali ne i izvan nje. 

pitajmamu-izvan-maternicna-trudnoca

Uzroci izvanmaternične trudnoće mogu biti razni:
  1. kirurški zahvati na jajovodima ili maternici
  2. prijašnje izvanmaternične trudnoće
  3. upala zdjelice ili jajovoda
  4. endometrioza
  5. posljedice spolno prenosivih bolesti (najviše klamidija i gonoreja)
  6. progesteronski intrauterini uložak
  7. dob starija od 35 godina
  8. ponavljanji namjerni pobačaji
  9. lijekovi za poticanje ovulacije
  10. neplodnost

Nešto rijeđi uzroci izvanmaternične trudnoće mogu biti tumor maternice ili jajnika, te anomalije jajovoda kao što su divertikuli (vrećasta izboćenja). No, nažalost, u određenom dijelu trudnica mikroskopska analiza tkiva jajovoda ne daje odgovor na pitanje zašto se dogodila izvanmaternična trudnoća, pa se ne može niti otkriti uzrok. 

Svakako, izvanmaternična trudnoća zahtjeva hitnu liječničku intervenciju jer se radi o stanju koje može biti opasno po život žene. No, važno je i za zapamtiti da izvanmaternična trudnoća nije prepreka za kasniju uspješnu trudnoću. 

Foto: Freepik