Bebe i mališani

Ispadi bijesa kod djece – kako ih obuzdati?

ispadi bijesa

Svejedno je li riječ o nesigurnome inaćenju kad želite otići iz parka, ili pak velikome napadaju bijesa usred trgovine, nijedna se majka ne voli hvatati u koštac s ispadima svojih najmlađih.

Teško se nositi s dječjim napadajima bijesa. No oni vam se ne inate zato što su zločesti. Prolaze kroz važnu razvojnu fazu, a budući da je njihov jezik još uvijek u razvoju i ne znaju jasno artikulirati što ih muči, obično su jednostavno frustrirani.

Ključ u obuzdavanju ispada bijesa je otkrivanje onoga što dijete želi, katkada i prije nego što to i ono samo uspije osvijestiti. Tako ćete spriječiti uobičajene okidače kao što su glad, umor i dosada. No dobra je vijest da ta faza ne traje zauvijek.

U međuvremenu se možete učinkovito nositi s ispadima bijesa ako svladate strategije njihova kroćenja. Evo kako…
VRIJEME ZA RAZMIŠLJANJE

PRAVO VRIJEME: KAD STE KOD KUĆE
Vrijeme za razmišljanje ili stanka znači da trebate dijete maknuti iz situacije koja kod njega uzrokuje ispad kako bi se moglo smiriti i razmisliti o svemu. Ispad traži publiku. Ako ste pokušali pregovarati s djetetom i to nije upalilo, bilo bi najbolje da mu osigurate neko vrijeme da razmisli o svemu. Ta tehnika pali jedino u zatvorenome prostoru, pa ju je najbolje primijeniti kad ste u gostima ili kod kuće. Duljinu možete sami odrediti, ali nemojte da traje predugo (možda minutu ili dvije). Spustite se na djetetovu razinu, smirenim glasom mu objasnite zašto je vrijeme za stanku, zašto je njegovo ponašanje loše i zašto treba o tome razmisliti.

NAJBOLJI SAVJET:
Kad se dvije minute približe kraju, kleknite kraj djeteta i objasnite mu da je njegovo vrijeme razmišljanja isteklo. Potom zatražite od djeteta da kaže kako mu je žao zbog onog što je učinilo. Zatim ga jako zagrlite i svi će loši osjećaji ubrzo biti zaboravljeni.

METODA ODBROJAVANJA

PRAVO VRIJEME: KAD STE U ŽURBI
To uključuje davanje vremenskog okvira mališanu unutar kojeg mora nešto napraviti. Primjerice: „Brojim do pet, a tada želim da krenemo iz parka /uđeš u kadu / dopustiš mi da ti obujem cipele. Ova je metoda dobra za starije mališane koji već znaju brojiti.

NAJBOLJI SAVJET:
Odlučite li mališanu priprijetiti kaznom: „Sad ću brojiti do pet, a zatim ću ti uzeti igračku“ – morate biti dosljedni. U suprotnome, maleni će brzo shvatiti da vas ne trebaju slušati ako se ne držite svojih prijetnji.

ZGRABITE GA

PRAVO VRIJEME: KAD UGLEDATE OPASNOST
Iako se savjetuje da mališanima smireno objasnite zašto ne smiju nešto raditi, katkada je potrebno brzo nešto poduzeti. „Izlazila sam iz trgovine kad je moj sin ugledao psa s druge strane ulice i u djeliću sekunde, dok sam spremala novčanik u torbu, izletio na cestu“, kaže 34-godišnja Klara, majka dvogodišnjeg Davida. Povikala sam: „Ne!“ i snažno ga
povukla na pločnik, dok je on vrištao i otimao se. Tada sam odmarširala s njime u rukama, osjećajući nelagodu.“

Katkada trebate i tjelesno ograničiti mališane radi njihove sigurnosti. Kao roditelji, želimo ostati smireni, ali u opasnim situacijama samo djelujte brzo i, ako je potrebno, primijenite razumnu silu. Možda će vam se činiti grozno što morate tjerati svog mališana da učini nešto protiv svoje volje, ali to je za njegovo dobro.

NAJBOLJI SAVJET:
Nemojte osjećati grižnju savjesti. Djeca su prekrasna bića i neće vam to zamjeriti. Do trenutka kad stignete kući, vi ćete si još uvijek predbacivati, a vaše će dijete već sve zaboraviti. Nakon svega, sada kada se vaš mališan potpuno smirio, važno je da s njime porazgovarate o tome zašto je njegovo ponašanje bilo opasno. Objasnite mu da mora jako paziti na automobile i nikad se ne smije odvajati od vas. Nemojte mu govoriti da je zločest nego mu radije recite da je nepažljiv.

ODVRAĆANJE POZORNOSTI
PRAVO VRIJEME: KAD STE U PRILICI
Važnost situacija poput vjenčanja ili ručka u restoranu može teško pasti nemirnome dvogodišnjaku. Tada je odvraćanje pozornosti idealna taktika, kažu psiholozi. Nema ga smisla pokušati urazumiti tijekom vjenčanja – radije mu pokušajte odvratiti pozornost. Sa sobom ponesite djetetove omiljene igračke i knjige, a zatim ih vadite jednu po jednu kako biste mu održali zanimanje. Također mu prije polaska dajte poticaj. Recite mu: „Ako budeš miran tijekom vjenčanja, poslije se možemo igrati u parku.“ Neki to smatraju podmićivanjem, no riječ je zapravo o poticanju.

NAJBOLJI SAVJET:
Ako se ispad bijesa povećava, izađite van s djetetom. Lakše je i poštenije prema ostalima da se vi i tata vani smjenjujete s djetetom.

METODA IGNORIRANJA
PRAVO VRIJEME: KAD NIŠTA DRUGO NE PALI
Tijekom svakog ispada bijesa dođe i trenutak kad je najlakše odustati i odšetati se. Ako ste pokušali sve, najbolje je ignorirati ispad. To radite jedino kad nema straha da bi se dijete moglo ozlijediti, najbolje kod kuće ili u autu. Ako vozite automobil, najsigurnije je ignorirati ispad. Lucija (28), kaže: „Kad moj dvogodišnjak Jakov počne sa svojim ispadom, obično ga ostavim da se ispuše. Pokušavala sam ga urazumiti, ali na kraju bismo samo oboje bili frustrirani. Sada, kada vidim da se bliži napadaj bijesa, samo izađem iz sobe. A kad se smiri, ponašam se kao da se ništa nije dogodilo.“

NAJBOLJI SAVJET:
Budite spremni za grljenje jednom kad se dijete smiri. Mališani često osjećaju sram i tugu nakon ispada, stoga pomazite svoje dijete nakon svega. Dajte mu do znanja da ga volite bez obzira na njegovo ponašanje. To će mu biti važna i zdrava lekcija.

Foto: Freepik