Mama

Dojenje: što kada je bolno i neugodno za mamu?

bolno dojenje

Bez obzira na to jeste li postali mama po prvi put ili već sve imate u malom prstu, uz dojenje uvijek dolaze brojna pitanja.

Dojenje je idealno za bebu, ali ponekad je bolno, neugodno i teško za mamu… Evo nekih odgovora koji bi vam mogli pomoći oko dojenja.

Je li normalno imati grčeve dok dojim?

Da. Tijekom prvih nekoliko dana, čak i tjedana, maternica se steže, smanjuje. Grčeve ćete posebno osjetiti za vrijeme otpuštanja mlijeka.

Je li normalno osjećati bolove tijekom ili nakon dojenja?

Ako je beba pravilno postavljena na dojku, bolovi mogu trajati prvu minutu, ali nakon toga trebali bi prestati. Ako se bolovi nastave, provjerite je li beba ispravno zahvatila dojku jer pogrešan hvat može prouzročiti bolove, a i dovesti do oštećenja bradavice.

Hvat je ispravan, a boli me – zašto?

Ako vaš boli dojka, a vi se osjećate pomalo kao da imate gripu (povišena temperatura, groznica), možda imate mastitis – upalu mliječnih žlijezda i tkiva dojke. U tom slučaju savjetujte se s liječnikom, možda će vam trebati antibiotici.

Bolove može uzrokovati i mliječac ili soor, gljivična infekcija koju karakteriziraju:

– oštri, probadajući bolovi u dojci tijekom ili nakon dojenja

– bolovi duboko u tkivu dojke

– bolne, iritirane bradavice koje peku, svrbe, ružičaste su, crvene, ljušte se ili imaju osip po sebi.

Ako se radi o mliječcu ili sooru, vaša će beba također imati gljivice u ustima, pa ćete tako možda vidjeti bijele ili žućkaste naslage na bebinu jeziku ili usnoj šupljini i/ili ispucalu kožu na uglovima usana.

Bolne dojke mogu biti i rezultat začepljenog mliječnog kanalića. Kako biste se toga riješili, pokušajte nekoliko puta tijekom dana masirati dojku pod toplim tušem te nakon toga odmah podojiti bebu. Može vam pomoći i izdajanje, a kad beba doji, pokušajte ju postaviti tako da joj je brada usmjerena k mjestu gdje je začepljen kanalić.

Bradavice su mi ispucale i bolne, što napraviti?

Nakon podoja namažite bradavicu svojim mlijekom, to bi moglo smanjiti bol. Nemojte preskakati podoje – dijete koje je izgladnjelo čvršće će prihvatiti dojku, pa će vas i jače boljeti. Ako su bolovi prejaki, pokušajte s lanolinskom kremom ili kompresama za njegu bradavica.

Mogu li i dalje dojiti ako imam bilo kakvu infekciju dojke?

Da. Ni mastitis ni soor nisu kontraindikacija za dojenje. Dapače, dojenje vam može samo pomoći.

Foto: Freepik