Mama

Dojenje po vrućini: Svi savjeti i trikovi na jednom mjestu!

Pitajmamu Dojenje Po Vrucini

Iako je to jedan prekrasan način povezivanja s majkom, dojenje po vrućini može biti itekako izazovno. Pa, kako korisno pretvoriti i u ugodno kada vani prži sunce i temperatura je preko 30 stupnjeva?

Mlijeko je dovoljno

Dojke su savršeno dizajnirane, pa se čak prilagode i ljetnim vrućinama. Naime, mliječne žlijezde u njima djeluju po malo kao one znojne, a kada se dojke zagriju po vrućini, njima cirkulira više krvi. Sva ta dodatna krv uzrokuje da se proizvodi više mlijeka s većim udjelom vode. To znači da isključivo dojenim bebama nikakva dodatna voda nije potrebna.

No, vjerojatno ćete primijetiti da dijete zbog žeđi želi dojiti češće, zato dojite na zahtjev.

Ostanite hidrirani

Brinete koliko pije vaše dijete, ali morate brinuti i o sebi. Što beba više doji, to ćete i vi biti žedniji. Nije loša ideja ostaviti bočice vode svuda po kući da se podsjetite da morate piti. Tri litre bi trebale biti dovoljne umjesto uobičajene dvije.

Smanjite unos kofeina

Kava vam život znači, ali ona i pospješuje ispuštanje tekućine iz tijela. Ne morate se odreći šalice svog omiljenog napitka, ali ne zaboravite nakon nje popiti dovoljno vode.

Dodajte okus

Ako vam obična voda već po malo izlazi na nos, kokosova voda je idealna zamjena. Ukusna je te bogata kalijem koji pomaže vašem tijelu da održi ravnotežu tekućine. Dobar izbor je i aromatizirana voda.

Putovanje

Ako krećete na putovanje ljeti, beba može zaspati u automobilu i možda se neće buditi kako bi jela. No, zato je vaša zadaća, naročito zbog vrućina, raditi pauze svaka dva sata te nuditi bebi dojku kako ne bi dehidrirala.

Provjerite pelenu

Dobiva li dijete dovoljno tekućine znat ćete provjeravate li mu redovito pelenu. Dnevno treba biti barem 5 mokrih pelena.

Hladno dojenje

Bit će vam ugodnije dojiti ako legnete i položite dijete uza se, umjesto da ga držite na sebi, pa je to dobra ideja za vruće ljetne dane. Još je jedna dobar ideja hraniti dijete u finoj, rashlađujućoj kupki. Pobrinite se da je dojka izvan vode i pripazite na dišne putove vašeg djeteta.

Presvlaka

Izbjegnite osjećaj ljepljenja kože o kožu stavljanjem muslinske presvlake ili malog ručnika između vas i bebe tijekom dojenja. Muslinsku presvlaku čak možete i poprskati vodom kako biste si priuštili dodatno osvježenje.

Zamrznite bocu vode

Bocu smrznute vode stavite u svoju mameću torbu pokraj muslinskih presvlaka koje će tako ostati rashlađene. Usto, imat ćete i osvježavajuće piće kada ožednite.

Foto: Freepik