Bebe i mališani

Beba u autu – koju autosjedalicu odabrati i kako voziti novorođenče u autu

novorođenče, auto

Beba je u autu i normalno je da ste uplašeni! Razmišljate o tome koju sjedalicu kupiti, koliko novaca izdvojiti, kako voziti….

Bez brige, tu smo da pomognemo i da vam pokažemo da beba u autu nije bauk, ali valja biti oprezan.

Samo smireno i polako sada kada imate novorođenče u autu. Najvažnije je odabrati kvalitetnu autosjedalicu za novorođenče u autu, a  koja će odgovarati vašem automobilu i svim sigurnosnim standardima.. Evo nekoliko naših savjeta kako voziti novorođenče u autu:

1. Sigurnost prije svega

Iznimno je važno da prilikom odabira autosjedalice potražite savjet pouzdanog trgovca i zamolite ga da vam pokaže kako se ona postavlja u automobil. Autosjedalice su prilagođene djetetovoj težini i dobi, a postoje i posebne autosjedalice za novorođenčad. Prije nego što isprobate autosjedalicu, prvo je pokušajte namjestiti u svoj automobil. U ovoj bi dobi djetetova sjedalica trebala biti okrenuta suprotno od smjera vožnje, i to na stražnjem sjedalu, gdje nema zračnog jastuka. Na stražnje sjedalo objesite ogledalo koje gleda prema bebi kako biste je mogli vidjeti u svome zrcalu.

2. Odaberite pravo vrijeme

Ako je bebi ugodno, vožnja automobilom bit će mnogo manje stresna i za vas i za nju. Nahranite je i promijenite pelenu netom prije izlaska. Tako će biti mirna i opuštena, i vjerojatno će zaspati umjesto da je nemirna i da plače, što bi vas moglo jako uznemiriti.

3. Budite spremni na sve

Što ste bolje pripremite, to će vam putovanje biti lakše, pa odvojite dovoljno vremena da i sebe i bebu u miru spremite. Uzmite sa sobom nekoliko pelena više, bočice i sve ostalo što bi vam moglo zatrebati u slučaju da se zadržite vani dulje nego što ste planirali ili vam se planovi promijene.

4. Prikladno se odijenite

Bebi će u automobilu biti vruće pa je nemojte pretoplo odjenuti. Stavite joj nešto što bi nosila i kod kuće, na primjer bodi, odijelce i možda vesticu ako je hladnije – no nema potrebe za kapicom ili rukavicama. Možete uključiti grijanje ako je vani hladno, ili hlađenje ako je prevruće, kako biste i inače učinili.

5. To je zabava

Dok će malo starije bebe uživati u igračkama i glazbi, novorođenčetu u prvih nekoliko mjeseci to ne treba. Vjerojatno će većinu vožnje ionako prespavati, jer se bebe zbog kretanja lako uspavaju u automobilu.

6. Ako zaplače…

Samo se nastojte usredotočiti na to da vozite što sigurnije. Uvijek je teško slušati bebu kako plače, no to se vjerojatno događa zato što je gladna ili zato što se ne može umiriti. Nemojte paničariti zbog toga – nađite neko mirno mjesto na kojem se možete zaustaviti, a tada učinite sve što je potrebno kako biste je smirili. To je mnogo lakše nego pokušavati smiriti bebu tijekom vožnje.

7. Pravite stanke

Nije baš dobro da beba provodi previše vremena u autosjedalici, pa nastojte raditi redovite stanke na duljim putovanjima. Ako putujete daleko, svaka dva sata stanite kako biste nahranili ili premotali bebu te kako biste se svi odmorili.

8. Pazite na sebe

Iznimno je važno da onaj tko sjeda za upravljač automobila, mama ili tata, bude dobro raspoložen, baš kao i beba. Uključite radio i namjestite na omiljenu radijsku stanicu, opustite se i usredotočite isključivo na to kako doći od točke A do točke B.

Foto: Shutterstock