Bebe i mališani

Deklaracija će otkriti je li igračka vašeg djeteta otrovna

deklalracija

Dječje igračke su neodoljive. Na stisak cvile, na pogled skaču na pomisao se kotrljaju… pa nije ni čudo što se djeca, ali i očevi ne mogu odlijepiti od njih.

No, iza njihove nevine površine nerijetko se skrivaju štetne tvari koje utječu na zdravlje vašeg mališana, stoji na internetskoj stranici Ecolife.com. Deklaracija se, osobito na igračkama obavezno čita.

Što nam otkriva deklaracija?
Olovo

Na listi „štetočina“ u samom je vrhu. Teško je povjerovati koliko igračaka ga ima u sebi, a neke od njih posjeduju čak i dvostruko veću količinu od dozvoljenog.

Na koji način šteti djeci? Trovanje olovom prije svega može naškoditi dječjim bubrezima, no lista oboljenja zbilja je dugačka. Da ne govorimo o šteti koju igračke mogu nanijeti malenima, ako se u njima osim nedozvoljene količine olova još skriju i ogromne količine žive i drugih kemikalija.

Plastične kineske igračke

Zbog olovne boje koju koriste ove igračke već su godinama na meti raznoraznih svjetskih udruga za zaštitu ljudskog zdravlja. Više od devet milijuna igračaka zbog toga su povučene s europskog i američkog tržišta. No, ne radi se ovdje o kineskoj težnji da se zatruje cijeli svijet. Njihove agencije za provjeru kvalitete proizvoda jednostavno imaju niže, drugačije kriterije od naših. Ako vas ta činjenica ne plaši, nastavite se igrati. Ako vam nije svejedno recept je jednostavan: deklaracija! Pročitajte deklaraciju prije nego igračka završi u vašoj košarici.

Više: KAKO SE IGRATI S BEBOM?[/su_note]
PVC (polyvinyl chloride)

U sebi nerijetko sadrži zloglasne, karcinogene otrove. Vinyl chloride, dioxin, phthalates samo su neki od izazivača astme, alergija i problema s reproduktivnim organima. Želite li se zaštititi od ovih prijetnji, koje se naglašavamo, ne moraju ostvariti, provjerite imaju li igračke oznaku  PVC free ili oznake #1, #2 ili #4. Nalazi li se na igrački simbol #3 ili samo PVC, vratite je na policu dućana.

BPA (bisphenol A)

Ne preporučuje se igrati ni s ovim otrovom. Zaslužan je za poremećaje pažnje, pojavu karcinoma… Ako se na omiljenoj stvarčici vašeg djeteta nalazi oznaka #7 znači da se u njoj skriva BPA.

 Kakve igračke izabrati?
100% PVC-free

Ako je igračka posve sigurna za vašeg mališana na njoj bi trebala stajati ovakva oznaka. Nema oznake? Na poleđini potražite brojeve 1, 2 i 4 koji označavaju sigurnu igračku u kojoj nema nimalo BPA i ostalih otrova.

Drvene i igračke od bambusa

Najčešće u njima nema nimalo štetnih tvari. Zdrave su za vaše dijete, ali i planet. Lako se održavaju, prenose s koljena na koljeno i mogu se reciklirati. Ako ih potražite na obližnjoj tržnici, kupovinom drvenih igračaka pomoći ćete i razvoju lokalnih proizvođača. Palac gore za tradicionalne drvene igračkice!

Lutke od organskog pamuka

Osim što su zgodne i jako slatke, one su i zdrave. Treba li još više govoriti?

Foto: Unsplash