Bebe i mališani

Čišćenje ušiju kod beba – na što treba paziti

čišćenje uha, čišćenje ušiju

Čišćenje ušiju kod beba i djece najbolje je napraviti tako da se odstrani samo vanjski, vidljivi cerumen iz ušne školjke.

Uho ima vlastiti, spontani mehanizam čišćenja cerumena koji možemo potpomoći povremenim kapanjem nekoliko kapi parafinskog ili maslinovog ulja. Za čišćenje ušiju kod beba ne upotrebljavajte štapiće za uši jer su više štetni nego korisni, Štapići za uši mogu dovesti do začepljenja uha guranjem cerumena u dubinu zvukovoda, ozljede kože zvukovoda s posljedičnom upalom i jakim bolovima, kao i do moguće ozljede samog bubnjića.

Samo smireno i opušteno

Roditelji  neopravdano strahuju da će se nešto dogoditi uđe li bebi voda u uho tijekom kupanja. To nije nikakav problem! Kod zdravog uha i intaktnog bubnjića voda koja kod kupanja ili ronjenja redovito ulazi u uho nešto je potpuno normalno i bezopasno.

Ako vas nakon kupanja smeta osjećaj “vode u ušima” najbolje je osušiti uši sušilom za kosu, a ne štapićima.

Na što treba paziti?
  1. cerumen treba čistiti samo površno
  2. ne koristiti štapiće za uši
  3. prilikom čišćenja ukoliko koristite štapiće za uši ne gurati štapiće duboko, već toliko da se očisti vidljivi dio zvukovoda
  4. prilikom sušenja sušilom za kosu ne upirati sušilo izravno u uho
  5. vanjski dio uha nježno obrisati ručnikom
Žuto u ušima je zdravo!

Cerumen odnosno “ono žuto” što će bebi iscuriti iz uha nije pitanje higijene već zdravlja. Kako smo ranije napisali uši imaju vlastiti mehanizam čišćenja. Kada dođe vrijeme za čišćenje uši će same ispustiti cerumen. Ako primijetite da vašem bebaču curi cerumen, očistite mu vanjski dio uha čistom gazom ili ručnikom, a ostalo prepustite da samo iscuri.

Foto: M&B