Bebe i mališani

Bebini noktići – kako se brinuti za njih od prvog dana

bebini noktići

Bebini noktići i njega o njima je nešto od čega mnogi novi roditelji zaziru. Rezati te sićušne noktiće može biti poprilično stresno. Evo nekih savjeta koji bi mogli pomoći.

Ako vas od prvog dana brinu bebini noktići i kako ih srediti, ne brinite se, niste jedini. Sama pomisao da se morate nečim oštrim približiti nečem toliko sitnom i osjetljivom kao što su nokti, može vas preplašiti. No, ne brinite se! Niste niti prvi niti zadnji roditelj koji od toga zazire, ali isto tako svi na kraju ipak – odrežu nokte bebi!

Od prvog dana

Bebe se rađaju s već izraslim noktima, pa ćete ih morati ubrzo nakon rođenja rezati. Nemojte da vam bebini noktići budu bauk. Imajte na umu da ćete tako pomoći bebi. Naime, bebe se često noktićima grebu po licu. Iako su njihovi noktići tanki i meki, svejedno će napraviti ogrebotine, a to bi moglo bebu učiniti dodatno razdražljivom.

Kod onih najmanjih beba, možete se poslužiti trikom. Nabavite im pamučne rukavice kojima ćete spriječiti stvaranje ogrebotina po licu. Barem dok ne skupite hrabrosti ili dok beba barem malo ne poraste. Istina, rezanje noktića u prvim tjednima poprilično je težak zadatak, jer je teško odrediti koji je dio nokta još pričvršćen za podlogu.

Škarice ili grickalica?

Neovisno o bebama, neki jednostavno više vole škarice, neki grickalice. Nekima se sigurnije čine škarice, nekima grickalice. Bez obzira na to koje od tog koristili, pazite da to budu škarice, odnosno grickalice posebno prilagođene bebama. Tako ćete umanjiti mogućnost ozljede.

Najbolje vrijeme za podrezivanje noktića je nakon kupanja, kad su noktići mekaniji. Osim toga, možete to napraviti i kad beba zaspi – jer tada se neće meškoljiti i buniti protiv rezanja pa ćete to obaviti mnogo jednostavnije.

Nemojte gristi!

Baš zbog činjenice da su noktići tanki i mekani, možda vam padne na pamet da ih pokušate – odgristi. Nemojte! Ako vam je bebina ručica u ustima, ne možete vidjeti što radite pa biste mogli odgristi preveliki komad noktića. No, još i važnije od toga, mogli biste prenijeti bebi neželjene bakterije iz vaših usta.

Foto: Freepik