Bebe i mališani

Beba ne guta hranu? Je li to normalno?

Beba ne guta hranu

Dođe i ta neka faza u razvoju mališana, najčešće oko druge godine života kada počnu hranu skupljati u obrazima kao mali hrčci.

Beba ne guta hranu, niti s vodom, niti ikako? Bez brige – proći će. No, to ne znači da će vama biti išta lakše. Naime, strah od gušenja je sveprisutan, valjda dok ne napune 18. A i onda se i dalje bojimo! Osim toga, bilo bi lijepo znati zašto mališani vole hranu spremati u obraščiće… 

Male vjeverice

Jedno od mogućih objašnjenja zašto beba ne guta hranu je zato što je tako naučila. Dakle, držanje hrane u ustima je postala navika. A navika se najbolje rješava kada se maknu distrakcije.

To znači da moramo ukloniti sve stvari koje ometaju bebu u žvakanju i gutanju. Ako se zadržavanje hrane događa dok mališan gleda crtić, vrijeme je da se ugasi. No, vjerojatnije je da će to beba raditi u društvu. Naprosto će biti preokupirana s onime što se događa oko nje.

Vjerojatno će se takvo što događati u parku prilikom igre s prijateljima ili na spravama. Takvo ponašanje odmah izbjegnite zbog opasnosti od gušenja – vrlo je opasno trčati s hranom u ustima!

Držite se rutine

Jedan od mogućih razloga je i da beba tek treba svladati dobru praksu hranjenja. A to je: 

  • jedenje za stolom
  • jedenje u miru
  • sjedenje za stolom i jedenje
  • jedenje kada svi ostali ukućani jedu

No, ne žurite. Mališan od godinu i pol još uvijek uči koja su to dobra i loša ponašanja za stolom, te što se sve smije odnosno ne smije raditi, pa imajte strpljenja. 

Tekstura i okus

Posljednje i ne manje važno – okus i tekstura. I dok su sve ovo gore nagađanja, najprije ćete saznati zašto vaša beba ne guta hranu je ako joj se ne sviđa. Klinci vrlo dobro znaju iskomunicirati što vole i što ne. Možda je u pitanju okus, pa je preslano ili prekiselo, a možda je stvar i u teksturi. 

Čitajte još članaka o mališanima i hrani: 

Foto: Freepik