Gric, gric

Kako beba može jesti zdravo?

zdrava prehrana beba

U velikoj količini informacija o zdravoj prehrani beba snalaženje vam sigurno otežava što nigdje ne možete pročitati njezinu točnu definiciju.

Definicija zdrave prehrane ne postoji, a isto tako, ne postoji ni samo jedan jedini ispravni i idealni način prehrane za vašu bebu.

Prehranu svoje bebe možete učiniti zdravom na jednostavan način, bez opterećenja.

Pri planiranju zdrave prehrane važan parametar je kvaliteta i kvantiteta prehrane. Vjerojatno ste čuli za termine uravnoteženo, raznoliko i redovito.

Ali krenimo redom:

Zdravom prehranom svojoj bebi morate osigurati dovoljnu količinu energije, neophodnih hranjivih tvari (bjelančevina, masti i ugljikohidrata), vitamina, minerala i tekućine kako bi rasla zdrava i vesela. Sve zdrave bebe imaju potrebu za istim hranjivim tvarima, ali potrebne količine su individualne te se  razlikuju ovisno o dobi djeteta, njegovoj tjelesnoj masi i aktivnosti.

U bebinu prehranu tijekom prve godine postepeno uključite raznolike namirnice. Tako bebi otkrivate čaroban svijet okusa hrane, prehranu činite zanimljivom i izbjeći ćete zamku prehrambenih deficita uslijed jednoličnog odabira hrane.
Pri tom će veliku ulogu odigrati vaše prihvaćanje i navike konzumiranja određene vrste hrane, ali ne budite isključivi, već se prisjetite da se bebi okus tek razvija i da će joj se možda svidjeti špinat bez obzira ako ga vi baš i ne volite.

prehrana beba

Što je s mlijekom?

Tijekom prve godine mlijeko je i dalje bebina osnovna hrana, a postepeno navikavanje na vesele boje svježeg i sezonskog voća i povrća, puni okus cjelovitih žitarica, raznog mesa, jaja, bijele i plave ribe uz par kapi visokokvalitetnih biljnih ulja (maslinovo, repičino, bučino) osigurat će bebi sve što joj je potrebno. Naučite dijete piti vodu, u čajeve ne dodajte šećer, a sokove nudite samo ponekad.

Koliko često hraniti bebu?

Zdrava prehrana djeteta uključuje i redovitost obroka. Dok je beba sasvim mala hrani se je na zahtjev, a do kraja prve godine potrebno je dijete naučiti i pravilnom rasporedu obroka u danu. Hranu rasporedite u 5 – 6 dnevnih obroka i ne navikavajte dijete na nepotrebno grickanje između njih. Na taj način od najranije dobi gradite djetetu pravilne prehrambene navike. Ovaj korak je proces koji zahtjeva dovoljno vašeg vremena i strpljivosti, ali dugoročno ima pozitivne učinke na zdravlje djeteta. Količinu hrane prilagodite dobi djeteta i sjetite se da je umjerenost jednako važna za vašu bebu baš kao i za nas odrasle.

Kašice s provjerenim i sigurnim sastojcima
Bebivita kašice za bebe, prave su male riznice svih gradivnih tvari, od bjelančevina i masti, do vitamina i minerala.
Jeste li znali da Bebivita dječje kašice prolaze kroz čak 260 kontrola? Provjereni i sigurni sastojci i optimalan unos gradivnih tvari posebno su važni za bebe. Bebivita mališanima pruža temelj za zdrav razvoj, a mamama sigurnost da su i ovoga puta izabrale izvrstan obrok za svoje male gurmane!
Priprema hrane

Priprema hrane nije nimalo lak posao posebno uz malu bebu koja zahtjeva puno pažnje i vremena. Organizirajte ukućane da vam pomognu u nabavi namirnica, provjerite porijeklo hrane prije kupnje i birajte zdravstveno ispravne namirnice (bez tvari koje mogu štetno djelovati na zdravlje, a mogu biti prisutne u hrani, poput pesticida, ili stvorene tijekom obrade hrane). Na taj način, uz odgovarajuću termičku obradu hrane (kuhanje, poširanje, priprema na pari), svesti ćete rizik na najmanju moguću mjeru.

Kada je moguće pripremajte obroke kod kuće kako bi dijete navikli na okuse hrane spravljene u vašem domu i uključili ih u obiteljska druženja za stolom kao oblikom socijalizacije. Izbjegavajte pečenje i prženje u velikim količinama ulja ili masti (zbog mogućnosti nastanka većih količina akrilamida), a gotova industrijski proizvedena jela nisu preporučljivi izbor za malu djecu (uslijed višeg sadržaja trans-masti ili pojačivača okusa). Kada ste na putovanju ili duže vrijeme s bebom izbivate van kuće odličan i praktičan izbor mogu biti Bebivita gotovi obroci u staklenkama.

Kroz prehranu ograničite unos dodanih šećera, ali isto tako ne paničarite ako im ponekad (posebno onim malo starijima) baka ili teta ponudi komadić čokolade ili sladoled. Povremena mala odstupanja prehranu neće učiniti manje zdravom.

Budite svjesni da ste vi osoba koja u razdoblju ranog razvoja djeteta donosi odluku o odabiru njegove hrane i da ste tijekom odrastanja primjer svome mališanu.

I na kraju ne zanemarite da i male bebe moraju uživati u svojim obrocima.

Foto: Freepik, promo