Bebe i mališani

6 stvari koje trebate imati na umu kada birate školsku torbu za mališana

školska torba

Nova školska godina kuca na vrata, a to znači da roditelji i školarci moraju donijeti jednu od najtežih odluka – koju školsku torbu kupiti.

Školska torba dio je školske opreme koju će vaše dijete najviše koristiti i zato je važno da bude kvalitetna i izdržljiva. No, pritom ne smijete zaboraviti na želje svojeg školarca. Ipak će je vaša princeza ili princ svakodnevno nositi i zato školska torba mora odgovarati njezinom ili njegovom stilu.

Nastavite čitati i saznajte na što morate obratiti pozornost kada kupujete školsku torbu, odnosno kako izabrati pouzdanu i lijepu školsku torbu koja će služiti vašem školarcu još godinama.

Zašto se isplati uložiti u kvalitetnu školsku torbu?

Zdravlje vašeg djeteta očekivano je na prvom mjestu, a torba koju ono nosi ima ogroman utjecaj na zdravlje njegove kralježnice.

Školske torbe svake su godine sve teže, a posljedice toga su iskrivljene kralježnice te bolovi u ramenima, vratu i leđima – problemi su s kojima se suočava sve veći broj školaraca. Dio tih problema može se otkloniti kupovinom odgovarajuće školske torbe.

Kvalitetna školska torba pomaže u odgovarajućoj raspodjeli tereta na djetetovim leđima i opterećenje kralješnice svodi na nužan minimum, a ujedno je izdržljiva kako bi preživjela dječju igru i avanture.

Što uzeti u obzir kod kupovine školske torbe?

Najbolja školska torba bi trebala imati ove karakteristike:

  • lagana je
  • kvalitetno je izrađena
  • odgovarajuće je veličine
  • ima široke i podstavljene naramenice
  • ima puno odjeljaka i džepova
  • dizajna je koji se sviđa vašem djetetu.

Uzmite u obzir ovih šest karakteristika i znat ćete prepoznati školsku torbu u koju se isplati uložiti.

školska torba
Foto: Freepik
1. Torba mora biti lagana

Puna školska torba trebala bi težiti između 10 i 20 posto djetetove težine. Obzirom na količinu udžbenika, bilježnica i opreme koju školarci moraju nositi na leđima, jako je teško pridržavati se tog pravila. Zato je važno da prazna torba bude lagana kako bi što manje pridonosila ukupnoj težini koje dijete nosi na leđima.

2. Obratite pozornost na kvalitetu izrade

Prilikom odabira torbe za školu temeljito pregledajte model koji se sviđa vama i vašem djetetu, a posebnu pozornost obratite izgledu šavova. Izbjegavajte torbe s labavim i neravnim šavovima iz kojih vise konci jer će se oni brzo rašiti, a vi ćete morati kupiti novu torbu prije kraja školske godine.

Neka torba bude izrađena od tankog, ali izdržljivog materijala kao što su najlon ili poliester. Izbjegavajte platnene torbe jer se troše brže od umjetnih materijala, a također su teže.

Patentni zatvarač još je jedna značajka školske torbe koja će vam puno reći o njenoj kvaliteti. Zatvarač treba biti čvrst i jednostavan za korištenje bez da zapinje i “hvata” okolnu tkaninu. Također pazite i na to da nije izložen vanjskim elementima, već da se na njemu nalazi preklop kako bi unutrašnjost torbe bila zaštićena od vode. 

3. Veličina je bitna

Širina i visina školske torbe trebaju biti proporcionalne leđima djeteta koje ju nosi. To znači da torba ne bi smjela biti šira od djetetovih leđa, niti dosezati dalje od donjeg dijela leđa, a također treba prianjati uz njih.

školska torba
Foto: Freepik

Središte torbe mora biti u razini djetetova struka kako bi najveću težinu podnijele zdjelica i noge, a ne kralježnica. Što torba “sjedi” niže na stražnjici, to će se dijete držati pogrbljenije, a to pak dovodi do dugoročnih problema s vratom, ramenima i leđima.

4. Naramenice trebaju biti široke i podstavljene

Kako bi školska torba bila što udobnija te kako biste ramena svojeg djeteta zaštitili od tereta školskih knjiga i opreme, opredijelite se za školsku torbu sa širokim i podstavljenim naramenicama. One će pomoći u raspodjeli težine i tako olakšati mališanu nošenje školske torbe.

Osim širokih naramenica, neka torba ima i dodatne pojaseve za raspodjelu težine preko djetetovih prsa i struka. Pojas na prsima podesite tako da uvlači naramenice kako bi dijete slobodno micalo ruke. Važno je da djetetu pritom bude ugodno – u suprotnome pojasevi rade više štete nego koristi.

Izbjegavajte kupovinu školske torbe na jedno rame. Kod takve torbe teret je usmjeren na samo jednu stranu i neizbježno iskrivljuje kralješnicu.

5. Što više odjeljaka u torbi to bolje

Odaberite školsku torbu sa džepovima i pregradama kako biste na odgovarajući način raspodijelili težinu stvari u njoj te smanjili pritisak na leđa svojeg mališana. Oni će vam omogućiti stavljanje najtežih knjiga u stražnji dio torbe koji je bliže leđima, dok lakše stvari možete pospremiti u džepove.

Osim što će bolje raspodijeliti težinu torbe, pretinci i džepovi ujedno su odličan način kako vaše dijete može učiti organizirati se i držati stvari urednima.

6. Uzmite u obzir djetetove želje

Kada odlučuju koju školsku torbu kupiti, djecu najviše zanima dizajn, a kvaliteta i udobnost očekivano je zadnje o čemu razmišljaju. Uloga roditelja je na prvo mjesto staviti djetetovo zdravlje i kupiti školsku torbu koja neće negativno utjecati na njegovo držanje. No, zanemarite li pritom djetetove želje, dobit ćete uplakanog školarca s torbom dizajna koji mu se ne sviđa.

Odaberite školsku torbu s uzorcima i bojom koje dijete voli, a zatim je po potrebi dodatno personalizirajte šivanjem zakrpa ili dodavanjem privjesaka s likovima iz stripova, knjiga ili animiranih serija koje vaše dijete voli.

Zaključak

Kupovina jeftine školske torbe slabe kvalitete može imati negativne posljedice s kojima će se vaše dijete boriti čitav život. Zato uzmite u obzir ove savjete i, uz malo truda i strpljenja, pronaći ćete školsku torbu koja će dizajnom oduševiti vašeg školarca, a istovremeno štititi njegova leđa od tereta školskih knjiga.

______________________________

Tekst: Petra Škofić – magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Foto: Freepik