Bebe i mališani

Upis u prvi razred: što sve trebate napraviti!

Upisi u prvi razred

S početkom proljeća počinju i uzbudljive aktivnosti za predškolarce – upis u prvi razred! Još nekoliko mjeseci, dva godišnja doba, i maleni vrtićarci kreću u uzbudljivi i novi svijet – postaju školarci.

No prije samog polaska u prvi razred roditelji trebaju napraviti teži, logistički dio i isplanirati što se sve mora. Upis u prvi razred mogu početi!

Sistematski pregled

Prva aktivnost mališana uoči upisa u prvi razred je sistematski pregled. Tamo će liječnik utvrditi psihofizičku spremnost vašeg djeteta za školu. Postupak sistematskog pregleda počinje 31. ožujka i traje do 4. lipnja. 

Ambulante odnosno Domovi zdravlja koje provode te preglede možete vidjeti na web stranicama svog grada ili provjeriti u vrtiću, odnosno školi.

Rješenje o odgodi

Ako zbog nekog razloga vaš mališan ne može ove godine krenuti u prvi razred za to će vam trebati – Rješenje o odgodi. Tada se trebate javiti nadležnom liječniku školske medicine radi utvrđivanju psihofizičkog stanja djeteta i upisa u I. razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja, a kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora.

Upis djeteta

Nakon sistematskog pregleda, a ako niste još odabrali školu, odaberite školu. Najčešće djeca idu u onu koja im je najbliža mjestu stanovanja. Tamo će vas najvjerojatnije i smjestiti!

Prije naravno – ispunite upisnicu i predajte je u školu. Ali taj rok još čekamo!

Pročitajte još informacija bitne za malene školarce:

Foto: Freepik