Trudnoća i porođaj

Zaštitite svoju nježnu kožu u trudnoći

koža u trudnoci

Koža u  trudnoći je posebice osjetljiva zbog velikih promjena koja se događaju.

Naime, osim rastezanja zbog rasta trbuščića koža u trudnoći će biti osjetljiva i zbog velike količine hormona. Veće količine estrogena u trudnoći mogu uzrokovati hiperpigmentaciju kože i stvaranje tamnih mrlja koje se nazivaju melazma. Izlaganje UV zrakama može pogoršati tu pojavu. Stoga je važno paziti na kožu u trudnoći i posebno brinuti kako biste izbjegli pojavu tamnih mrlja i sunčanih pjega koje će vam pokvariti najljepše trudničke dane ovoga ljeta.

Evo kako se brinuti za nju:

PRIPAZITE da svaki dan koristite najmanje zaštitni faktor 15  te prijeđite na faktor 30 kada dođe ljeto.

NAVLAŽITE KOŽU nakon tuširanja ili kupanja. Upotrebljavajte proizvode koji sadrže aloa veru kako bi koža ostala glatka i hidratizirana.

IZBJEGAVAJTE izlaganje suncu u najtoplije doba dana, kada je sunce najjače, a osobito između 11 i 16 sati.

POKRIJTE one dijelove tijela koji su najizloženiji sunčevim zrakama. Izaberite tkanine poput mekanog pamuka, svile i viskoze koji su nježni za kožu, a na glavu stavite šešir širokog oboda.

NE BRINITE sve to ne znači da nećete dobiti preplanulu boju. Ustvari, u trudnoći ćete lakše tamnjeti upravo zbog hormona koji povećava razinu kožnog pigmenta melanina.

NE ZABORAVITE da se melazma ne javlja samo u trudnoći. Osim trudnica, melazmi su sklone i žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju te hormonsku nadomjesnu terapiju.

PAZITE da sunčane pjege ne zamijenite s madežom. Madeži nisu uvijek dobroćudni zato je važno da pratite svaku njihovu promjenu.

Foto: Freepik