Zdravlje i prehrana

Trudnički dijabetes – kako prepoznati prve simptome

trudnički dijabetes

Trudnički dijabetes ili šećerna bolest pojavit će se u trudnoći kada razina šećera (glukoze) u krvi postane previsoka.

To se dogodi kada tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina, hormona koji glukozu u tjelesnim stanicama pretvara u energiju, pa zato ne može zadovoljiti potrebe bebe koja raste. Dogodi li se da se pretragom urina ustanovi da imate povećane vrijednosti šećera, evo što morate znati:

1. Trudnički dijabetes se obično pojavi u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće, kada su svi važni bebini organi već oblikovani pa ne predstavlja toliko veliku opasnost za bebu. Puno je opasniji dijabetes u trudnica koje su i prije trudnoće bile šećerašice.

2. Imate li visoku razinu glukoze u krvi tijekom trudnoće, imat će je i vaša beba. To znači da će nakupiti dodatno masno tkivo pa ćete roditi veću bebu. To povećava vjerojatnost da ćete roditi carskim rezom.

3. Imate li trudnički dijabetes, postoji mogućnost da se vaša beba rodi sa žuticom koja se obično povuče nakon nekoliko tjedana. No šećer je potrebno kontrolirati u trudnoći i zbog drugih opasnosti za bebu – poput srčane mane ili nedovoljno razvijenih pluća, što bebi otežava disanje.

4. Imate li visoku razinu glukoze u krvi, skloni ste gljivičnoj infekciji. Topao i vlažan okoliš s mnogo šećera idealan je za razvoj gljivica u vaginalnom području.

trudnički dijabetes, šećerna bolest
Foto: Freepik
Kako možete prepoznati prve simptome:

– pojačano žeđate
– učestalo mokrite
– osjećate se umorno duže vrijeme
– suši vam se koža na stopalima
– pretjerano dobivate na težini

Ponekad ne postoje vidljivi simptomi pa mnoge žene i ne znaju da su u trudnoći imale dijabetes. No postoje i čimbenici zbog kojih vas se može svrstati u skupinu trudnica koje su sklone šećernoj bolesti:
– ako u vašoj obitelji postoji dijabetes tipa 2
– ako ste pretili
– ako ste već rodili veliku bebu

Ako ste trudnica koju se svrstava u skupinu oboljelih od trudničkog dijabetesa, ne očajavajte: trudnička se šećerna bolest najčešće povuče nakon poroda. Najbolje što možete učiniti za sebe i svoju bebu jest pridržavati se uputa svojega liječnika.

Među uputama bit će i ona o kontroli razine šećera u krvi nakon porođaja kako bi se sa sigurnošću moglo ustanoviti da se vratila u normalu. Velika je vjerojatnost da ćete i u sljedećim trudnoćama imati dijabetes, stoga vodite o tome računa kad ponovo zatrudnite.

Kako se liječi trudnički dijabetes?

Većina trudnica koje obole od dijabetesa svoju bolest mogu držati pod kontrolom pazeći na prehranu i primjerenim vježbanjem. Tek manji broj trudnica treba inzulinske injekcije. Bez obzira na težinu bolesti, važno je pridržavati se sljedećih pravila:

Prehrana

– budite umjereni u hrani
– jedite više puta manje obroke
– neka vaša prehrana bude bazirana na povrću, kuhanom mesu i ribi
– odrecite se masne i teške hrane
– izbacite slatko – poput keksa, čokolade i kolača
– izbjegavajte slatka pića

Vježbanje

– šećite na svježem zraku što više možete
– lagano razgibavanje pomoći će vam da se bolje osjećate
– odlučite li se za vježbanje, neka ono bude pod stručnim vodstvom

Inzulinske injekcije

– budite strpljivi i redoviti u davanju injekcija
– redovito kontrolirajte razinu šećera u krvi kod kuće
– odlazite na redovite kontrole svom liječniku

Foto: Pexels