Obitelj

Trovanje ugljičnim monoksidom – provjetravajte i provjeravajte!

Trovanje ugljičnim monoksidom

Prečesto čujemo da je nekome život bio ugrožen zbog trovanja ugljičnim monoksidom (CO). Taj bezbojni i bezmirisni plin poznat je i kao “tihi ubojica”.

Ugljični monoksid je vrlo opasan plin, bezbojan je, bez mirisa i okusa. Ne iritrira sluznice, pa se simptomi trovanja prepoznaju najčešće prekasno. Trovanje ugljičnim monoksidom u kućanstvu najčešće dolazi zbog neispravne plinskih pećnica i plinskih bojlera, te gorenje drva u kaminu.

Trovanja ugljičnim monoksidom najčešće se događaju u zimi, no i ljeti postoji opasnost zbog kvarova prijenosnih klima uređaja ili napa.

Kako se događa trovanje ugljičnim monoksidom?

Kada je razina CO u zraku preko 1% ugljični monoksid onesvještava čovjeka nakon samo nekoliko udaha. A smrt će nastupiti nakon nekoliko minuta. Već i kod tako malenih koncentracija CO smrt nastupa gotovo neprimjetno, brzo i bezbolno. No, ukoliko se radi o manjim količinama mogu nastupiti simptomi trovanja.

Kako izgledaju simptomi?

Simptomi trenutnog trovanja ugljičnim monoksidom su slični gripi, a prvo će nastradati organi koji najviše ovise o kisiku:

  • glavobolje
  • vrtoglavice
  • grčevi
  • tahikardija
  • povraćanje
Kako postupiti u slučaju trovanja ugljičnim monoksidom?

Ako posumnjate da je u pitanju trovanje ugljičnim monoksidom što prije otvorite prozore i vrata ili osobu izvedite na svježi zrak.

Saznajte više o: Prehladama kod beba

Nakon toga odmah nazovite Hitnu pomoć. Ne zadržavajte se u prostoriji u kojoj ste našli osobu, te obavijestite policiju kako bi postupila radnje osiguravanja mjesta i ljudi od nesreće.

Otvarajte prozore

I po najvećoj zimi imajte otvoren jedan prozor u blizini plinskog bojlera, nape ili kamina, barem na kip. Redovito – jednom dnevno – provjetravajte prostorije u kojima boravite vi i vaša djeca.

Prilikom smještanja djece u stan ili kuću pobrinite se da imaju prozor u prostoriji u kojoj spavaju i redovito vjetrite – čak i po noći. Djeca uz svježi zrak i hladniju prostoriju ljepše spavaju.

Redovito servisirajte svoje plinske uređaje i zovite dimnjačare koji će izmjeriti razinu CO kod bojlera, te provjeriti instalacije.

Ako imate mogućnosti nabavite detektor ugljičnog monoksida. U sebi imaju ugrađeni detektor koji će oglasiti alarm kada količina CO dođe do opasne koncentracije.

Foto: Freepik