Obitelj

Spremi za proljetno čišćenje – ovih 10 savjeta će vam pomoći!

Proljetno čišćenje

Stiglo nam je proljeće što znači da je vrijeme za proljetno čišćenje. Vrijeme je za pranje zavjesa, prozora i stolarije, ali i za rješavanje viška predmeta iz kućanstva…

Proljetno čišćenje nije niti lako niti jednostavno, ali je nešto što moramo napraviti kako bi naš dom čist i ulašten dočekao dizanje roleta i otvaranje prozora. A ovi savjeti će vam pomoći uštedjeti vrijeme i novac… I naravno, ne zaboravite uključiti mališane!

1.Kada perete prozore prvo operite one koji nisu okrenuti suncu, a potom one koji jesu. Prozore na sunčanoj strani perite kada nema sunca kako bi izbjegli crte od sredstva za čišćenje. Naravno, obavezno je i pranje zavjesa ukoliko ih imate.

2.Prilikom čišćenja pećnice i borbe sa zagorenim ostacima hrane koristite jednu običnu mokru krpu. Nju postavite na ostatke hrane koji jednostavno odbijaju suradnju i upalite pećnicu na 50 stupnjeva.

3.Ako imate perive zavjese za kadu operite ih u perilici rublja, ali na 30 stupnjeva i s manjim brojem okretaja. Objesite ih da se osuše i obavezno ih razgrnite.

Zavirite u ladice

4.Kada čistite svoju šminku prvo se riješite stvari kojima je istekao rok trajanja – većina ruževa, maskara i pudera ima rok trajanja od 12 mjeseci nakon otvaranja. Nakon toga, bacite one stvari koje ne koristite.

5.Proljetno čišćenje je savršeno vrijeme za rješavanje one dosadne ladice svaštare! Bacite stvari koje obećavate koristiti godinama ili ih pak konačno iskoristite!

6.Nemojte zaboraviti na rasvjetna tijela. Usišite bube i bubice koje su otišle na vječni počinak u susretu s žaruljom, a staklo ili plastiku operite u mlakoj vodi i deterdžentom. Naravno, prije rukovanja isključite iz struje!

7.Dječje igračke su priča koja završava kada se udaju i isele iz kuće, a dotada proljetno čišćenje i rotacija su vaš prijatelj! Spremite igračke kojima se ne igraju, ostavite one aktualne, a ostatak poklonite!

8.Ako imate balkon, terasu ili pak dvorište, znate i sami da i tim prostorima treba malo ljubavi. Visokotlačni perač riješit će problem nakupljene prljavštine na otvorenim prostorima dok će dobri stari “ručni rad” i gruba četka skinuti naslage “zime” s balkonskih pločica!

Ne zaboravite na odjeću!

9,Čišćenje ormara nije lako, ali vrijeme je da u ropotarnicu prošlosti zaključate sve one pulovere i košulje koje ste se zakleli obući, ali nikada niste!

10.A još je manje lako kada je riječ o odjeći mališana! No, i za to imamo rješenje! Kada ih nema doma razvrstajte odjeću – onu koju nose, onu koju ne nose, onu za pokloniti, onu za baciti i onu za “po doma.”

Foto: Freepik