Bebe i mališani

Pospremanje dječjih igračaka – pokušajte zajedno

igračke, pospremanje igračaka

Pospremanje dječjih igračaka ponekad može biti pravi izazov. Pokušajte sa zajedničkim pospremanjem uz nekoliko naših savjeta.

Zajedničkim snagama pospremite dječje igračke

Trogodišnjaci i četverogodišnjaci su dovoljno veliki da pospreme za sobom, ali se od njih ne može očekivati da to učine sami. Važno im je dati vrlo jasne upute, jednu po jednu. Još je bolje ako pokažete ono o čemu govorite, jer djeca tako lakše shvate što se od njih očekuje, a i bolje se koncentriraju na sam posao. Iskustvo govori da zajedničkim pospremanjem ujedno poučavate dijete da je timski rad mnogo zabavniji a posao prije gotov nego kada ga netko mora obaviti sam.

Glazba podiže raspoloženje i pomaže da čišćenje prođe bez problema

Glazba je ugodan način da i najteži i najdosadniji zadaci postanu prihvatljiviji. Zato pustite živahnu glazbu prije nego što krenete u čišćenje neuredne sobe. Bach vjerojatno ne bi imao isti učinak i potaknuo na čišćenje. No, zato ga možete slušati kad završite posao. Naravno, možete i sami pjevati. Zgodno je, a i djeci se sviđa, kad u pjesme dodate njihova imena.

Pogodite trenutak

Odredite spremanje igračaka neposredno prije izlaska u dvorište ili park. To sjajno funkcionira, jer djeca odmah shvate da će, ako brzo sve pospreme, ostati više vremena za igranje vani. Istu taktiku možete primijeniti i kod kuće spremajući igračke prije neke zanimljive aktivnosti, primjerice odlaska u kino ili na igralište. A najgore vrijeme za čišćenje je neposredno prije spavanja. Izbjegnite to svakako, jer ćete svi postati nervozni.

Objasnite djeci razloge pospremanja

Djeca moraju shvatiti kako se stan ne posprema samo zato što njihova mama voli urednost. Morate im objasniti da se pospremajući sama brinu o svojim igračkama. Trogodišnjaci su dovoljno odrasli da povežu uzroke i posljedice – ostave li igračke razbacane po sobi, moglo bi se dogoditi da se potrgaju ili zagube. Dakle, njihov je posao da sačuvaju vlastite stvari i pospreme ih tamo gdje će ih drugi put moći pronaći.

Foto: Unsplash