Obitelj

Čišćenje autosjedalice i auta: zdravlje na prvom mjestu

Čišćenje autosjedalice

Čišćenje autosjedalice i auta jedni su od onih poslova koji su najčešće posljednji na ljestvici čišćenja. Osim što je skučen prostor, treba usisavati, brisati, a tu je još i vađenje autosjedalice iz auta. No, to je nešto što se treba napraviti, pogotovo u ovim zdravstveno izazovnim vremenima. 

Čišćenjem do zdravlja

Vremena su takva da se moramo čuvati sa svih strana. Pogotovo kad je riječ o prometu i automobilima. O sigurnosti autosjedalice i automobila u kojem se prevozi djeca vodi se velika briga, a izuzetak nisu ni čistoća odnosno higijena. Čišćenje automobila i autosjedalice, iako naporan posao, danas više nego ikada treba biti viši na listi prioriteta. 

Pročitajte više: Je li vaše dijete sigurno u autosjedalici?

Kao što brinemo o stanu ili kući u kojima provodimo veći dio vremena, tako trebamo brinuti i o čistoći unutrašnjosti auta. 

Kako čistiti?

Unutrašnjost auta zapravo je kavez za prljavštine i mikrobe. U auto ulazimo u odjeći u kojoj smo bili vani, površine dodirujemo, često, neopranim rukama, unutra ostavljamo stvari donesene izvana, prevozimo kućne ljubimce, hranu, predmete…

 1. Korisno je imati vlažne maramice ili neki dezinficijens u autu. Naime, zbog dodirivanja vanjske kvake i prtljažnika ruke bi trebalo očistiti.
 2. Osim vanjskog čišćenja auta, auto je potrebno barem jednom mjesečno temeljito očistiti sredstvima prilagođenim za njegu površina u autu. 
 3. Tepihe je potrebno usisati zbog prljavštine i prašine, kao i površine ispod tepiha. Isto je potrebno napraviti i sa sjedalima. 
 4. Sve plastične površine potrebno je obrisati i dezinficirati, a posebice one koje se dodiruju rukama i koje djeca često dodiruju. 
 5. Posebnu pažnju posvetite volanu, mjenjaču, unutarnjim ručkama i kvakama, te kopčama od pojaseva.
 6. Predmete poput dekica, igračka i slično redovito perite i/ili mijenjajte.
 7. Posebnu pažnju, naravno, obratite na redovito održavanje i čišćenje autosjedalice…
Čišćenje autosjedalice

U njima sjede naša zlata, najmilije što imamo i što volimo i zato čišćenje autosjedalice treba biti redovan posao. Posebice kada u njih sjedaju mališani uprljani od parka, zaprljane ručice od jedenja i blatne cipelice. 

 1. Većina autosjedalica ima odvojive navlake koje su primjerene za pranje u perilici rublja. No, provjerite upute proizvođača na kojoj se temperaturi peru i s kojim deterdžentom. 
 2. Neke navlake moguće je sušiti u sušilici, a neke ne. Na to obratite pozornost da ne bi uništili materijal i ugrozili sigurnost sjedalice. 
 3. Na kopče obratite posebnu pozornost jer je vrlo važno da im ne narušite sigurnost. 
 4. Čišćenje autosjedalice uključuje i čišćenje pojaseva za vezanje. Njih bi najbolje bilo ne odvajati od sjedalice već prebrisati vlažnom krpom i nekim blagim deterdžentom. 
 5. Prilikom čišćenja nikako nemojte upotrebljavati agresivna sredstva, a pogotovo ne izbjeljivače. 
 6. Za čišćenje konstrukcije autosjedalice savjetujte se s korisničkim priručnikom. 

Pročitajte više: Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

Ako imate neke nedoumice oko održavanja ili auta ili autosjedalice koristite korisnički priručnik ili se javite direktno proizvođaču ili prodavaču. 

Foto: Freepik