Bebe i mališani

Sigurnost prije svega – 10 savjeta koji će spasiti ljeto

sigurnost

Ljeto podrazumijeva zabavu, tu nema sumnje. No, gdje je luda zabava, tu je uvijek sigurnost na testu. Evo nekih savjeta uz koje ćete ovaj test položiti kao od šale.

Ljeto je tu i, kakvo god bilo, sigurno ćete poželjeti što veći dio vremena provesti na otvorenom – na plaži, na igralištu, na bazenu. Gdje god bili, neka vam sigurnost bude na prvom mjestu.

PUNO VODE PRIJE SVEGA

Kad ste ovo pročitali sigurno mislite „Pa zar to treba naglasiti?“ Ne biste vjerovali, ali da. Beba vas možda još ne zna tražiti ili nije naviknuta, ali definitivno ne smije dehidrirati.

Zaboravite na sokove, nudite isključivo vodu, odnosno nezaslađene napitke. Osim toga, vama će beba uvijek biti u središtu pažnje, pa nije loše napraviti si i podsjetnik da ne zaboravite i ne svoju hidrataciju.

ODJENITE DJECU U ŠIROKO

U svjetlijoj odjeći nam je manje vruće, jer tamne boje jače privlače sunčevu toplinu. Osim toga, koliko god vam se činila praktična odjeća koja je pripijena uz tijelo, u njoj će mališanima biti više vruće.

Odaberite uvijek širu, laganiju odjeću koja će tijelu omogućiti da diše. Zaboravite na bodije i zamijenite ih kratkim majicama.

NE OSTAVLJAJTE DIJETE U AUTU

Ne, nismo to već dovoljno puta ponovili i ne, ne pjevaju sve ptičice na grani o tome. Ne ostavljajte dijete u autu. Nikad!

KREMA ZA SUNČANJE

Ako ste na suncu, ne zaboravite sredstvo za sunčanje. I ne zaboravite ga obnavljati kad dijete izađe iz vode.

OMOGUĆITE HLAD

Gdje god da se nalazili, uvijek imajte na umu da vaša beba mora biti u hladu, a nikako na izravnom suncu. Taj hlad može biti prirodan, ali može ga pružati i suncobran ili šator – s UV zaštitom.

OPREZNO U VODI

Beba u vodi mora uvijek imati zaštitu koja će joj omogućiti da u svakom slučaju ostane na površini. Postoje brojni dodaci za plivanje, ali nisu svi jednako sigurni. Svakako proučite sve preporuke, te odobrenja za sigurnost proizvoda. I, bez obzira na sve, bebu nikad ne ostavljajte bez nadzora u vodi.

SIGURNO I U BAZENČIĆU

Voda ne treba biti duboka da bi bila opasna za dijete. Čak ni u bazenčiću u vašem dvorištu dijete nikada ne smije ostati samo, bez nadzora. Osim toga, držite sve kemikalije podalje od bazena – za bebu može biti opasna i najmanja količina.

UVIJEK SPREJ!

Komarci i drugi pikavci su jednostavno dosadni. A vi ne želite provoditi noći tješeći bebu koja se uplakana budi jer ju svrbi… Uvijek neka s vama bude sprej protiv komaraca i uboda, a pazite i na to da nije štetan za dijete.

KACIGA NA GLAVU

Ljetne aktivnosti na otvorenom često uključuju bicikle, romobile, role. Kada ih koriste, neka im na glavi uvijek bude kaciga! I nemojte očekivati da ćete ih nagovoriti na to ako im ne pružite primjer…

UVIJEK NA OPREZU

Kad ste na otvorenom, bez obzira na to gdje to bilo, morate imati širom otvorene oči. To znači da mobitel nije vaš najbolji prijatelj dok se klinci penju na drveće ili rade krug oko parkića na biciklu.

Foto: Pixabay