Zdravlje i prehrana

Sedam trikova za borbu protiv ekcema

ekcem

Ekcem svrbi i naporan je, ali ovi mudri savjeti pomoći će vašem mališanu da se osjeća ugodno u svojoj koži

Pazite na pukotine

Postoji puno različitih vrsta ekcema, ali je atopijski ekcem najčešći kod beba i djece. Može se javiti u beba starih tek nekoliko tjedana, a ovisi jednostavno o strukturi djetetove kože. Koža je sastavljena od nekoliko slojeva, a zaštitni sloj kože beba s ekcemom nije toliko dobar koliko bi trebao biti. Koža se zato bori da bi zadržala vlagu, zbog čega dolazi do njezina pucanja i otvaranja pukotina između stanica kože, gdje zatim mogu lakše prodrijeti bakterije ili druge iritirajuće tvari. Zbog toga koža često pocrveni i upali se kad je izložena supstancijama koje ju mogu iritirati ili uzrokovati alergijsku reakciju. Da biste držali ekcem pod kontrolom, važno je te pukotine održavati što manjima.

Vlažite, vlažite i još vlažite

Te pukotine održat ćete manjima održavanjem neprestane vlažnosti kože. Odaberite sredstvo s najmanje sastojaka, jer to znači da je manja mogućnost da će neki od njih iritirati bebinu kožu. Uključite masažu sredstvom za vlaženje kože u svoju jutarnju i večernju rutinu, a svaku promjenu pelene iskoristite kao priliku za ponovno nanošenje. Kad kupate bebu, dodajte u vodu malo sredstva za kupanje na bazi ulja.

Lagano nanesite

Kad nanosite sredstvo za zadržavanje vlage u koži, možda ćete pomisliti da to treba dobro utrljati kako bi se što bolje upilo, ali zbog toga bi mališanu moglo biti nelagodno. Lagano umasirajte kremu ili losion, jer snažno bi trljanje moglo iritirati živce na površini kože, pa bi mališan mogao osjećati nelagodu. Nježno nanesite sredstvo u jednom ili dva poteza niz ruku ili nogu i izbjegavajte višekratno trljanje. Osim toga, nanosite sredstvo uvijek u smjeru rasta dlačica, kako ne biste začepili pore.

Pokušajte otkriti uzrok  prije dohrane

Posjetite pedijatra čim primijetite bilo kakav znak ekcema ili iritacije na bebinoj koži, posebno ako još niste započeli s dohranom. Ako je koža jako osjetljiva, dobro je što prije početi istraživati zbog čega, jer što je dijete starije, s više namirnica i općenito tvari dolazi u dodir, pa je sve teže pretpostaviti što bi mogao biti okidač.

Vodite dnevnik

Zapisujte simptome koje primijetite kod mališana, kao i sve s čim je koža došla u kontakt. Kad počnete s dohranom, vodite dnevnik što je točno mališan pojeo i popio. Ako primijetite da se koža upali kad pojede određenu hranu, obavijestite o tome svog pedijatra. No, nemojte uvoditi promjene u prehranu prije nego što se uvjerite da je krivac hrana. Ponekad ne postoji okidač, nego je to jednostavno zapisano u genskom kodu.

Pokušajte sa zamatanjem

Kad nanosite sredstvo za vlaženje kože, svrbež bi se najprije mogao pogoršati, prije negoli se stanje popravi. Nije lako spriječiti mališane da se ne češkaju po koži koja ih jako svrbi, ali možda može pomoći zamatanje. Natopite sredstvom koje imate gazu i omotajte ju oko oštećene kože, a na nju stavite suhu gazu. Tako ćete biti sigurni da će koža kremu dubinski upiti i vratiti vlagu.

Dajte koži vremena

Koža oštećena ekcemom uistinu svrbi, pa ćete morati učiniti sve što je u vašoj moći kako biste spriječili mališana da se ne češka i kako biste koži dali vremena da zacijeli. Ako se radi o bebi, zaboravite rukavice koje inače služe da se beba ne grebe, radije pokušajte naći odjeću koja ima integrirane takve rukavice koje beba neće moći skinuti kad nagon za češanjem postane prejak. Kad beba poraste, moći ćete joj objasniti zašto se ne smije češkati. Izmislite priču čiji je glavni junak morao upravo tome odoljeti.

Foto: Shutterstock