Zdravlje i prehrana

Ekcem – vitamin E može pomoći u borbi protiv upale

ekcem vitamin e

Ekcem je kronična upala kože koja uključuje cijeli niz vrlo iritantnih simptoma kao što su suhoća i svrbež kože. Istraživanja su pokazala da u borbi protiv ekcema može pomoći vitamin E.

Mnogi roditelji vode bitku s ekcemom kod djece, i to su obično dugotrajne bitke. Kad se ekcem jednom nastani na koži vašeg djeteta, teško je riješiti ga se u potpunosti.

Svrbež je najiritantniji dio te bolesti zbog kojega beba ne može normalno ni spavati. Stoga je najbolje odmah na samom početku otići dermatologu kako biste izbjegli najgore. Zbog straha od oštećenja osjetljive bebine kože, mnogi roditelji ne počnu s terapijom na vrijeme. No vjerujte savjetima svojega liječnika kako posljedice ne bi bile puno teže. Ekcem se ponekad inficira, i onda je potrebno liječenje antibioticima u obliku kreme, sirupa ili, u krajnjem slučaju, intravenozno.

Broj krema koje možete nabaviti u borbi protiv ekcema poprilično je velik, a neka istraživanja pokazala su da je ključan vitamin E.

Rezultati istraživanja koje je provedeno u Japanu na 396 djece u dobi od 10 do 13 godina, pokazalo je da djeca koja jedu hranu bogatu vitaminom E imaju manji rizik od ekcema, koji se inače očituje crvenilom ili mjehurićima na koži. Također se pokazalo da konzumiranje hrane bogate vitaminom A ne smanjuje rizik od alergija, iako su rezultati prijašnjih istraživanja pokazali pozitivan učinak konzumiranja vitamina A.

Vitamin E je vitamin topljiv u mastima, a široko je rasprostranjen u hrani. Bogat izvor su biljna ulja, posebno ulje pšeničnih klica, suncokretovo ulje i sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja, mlijeko i margarin.

Foto: Unsplash