Zdravlje i prehrana

Refluks želuca kod beba ili GERB

Gastroezofagealni refluks ili GERB nazivamo pojavu kada se neprobavljena hrana iz bebina želuca vraća u jednjak ili usta.

Što je refluks?

Većina beba povrati malu količinu hrane netom nakon hranjenja. Refluks želuca možete prepoznati ako to povraćanje postane obilnije i učestalije.

Nekim bebama naoko ne smeta to stanje, a nekima će pak želučana kiselina nadražiti grlo i gornje dijelove probavnog trakta zbog čega će biti uznemirene i plačljive.

Spomenuti simptomi najčešće pogađaju bebe u prvih nekoliko mjeseci života; što će više vremena provoditi sjedeći uspravno, stanje će se popraviti. Intenzitet i učestalost povraćanja može uvelike varirati. No, općenito, refluks ima gotovo svaka druga beba.

Što uzrokuje gastroezofagealni refluks?

Hrana bi trebala putovati u jednom smjeru kroz tijelo, niz jednjak u želudac i naposljetku kroz crijeva. Ali u beba koje pate od refluksa mišića koji zatvaraju donji dio jednjaka na spoju sa želucem vrlo su slabi. Ti mišići trebali bi djelovati poput ventila tako da se zatvore kako se mlijeko ili druga hrana ne bi mogli vraćati u jednjak i prema ustima i uzrokovati povraćanje.

Gastroezofagealni refluks može biti povezan s mišićnom razvijenosti pa se često povlači kako beba raste i razvija se. Refluks je vrlo često kod prerano rođenih beba jer njihov cjelokupni organizam nije dovoljno „zreo.“

U dobi od šest mjeseci refluks se u većini slučajeva povuče. Također vrijedi znati da su mogući i drugi uzroci koji mogu dovesti do povraćanja kao kod refluksa, pa ako su poduzete sve mjere protiv gastroezofagelagnog refluksa, uz savjetovanje sa pedijatrom, obradu treba proširiti.

Što možete učiniti?

Nije lako ako vaša beba stalno povraća. Roditelji su često na rubu živaca s uznemirenom, uplakanom bebom koja im se ne čini posve zdrava. No postoje načini da si pomognete.

Male prilagodbe mogu puno učiniti: nakon hranjenja neka vaša beba bude što duže u uspravnom položaju – gravitacija će ublažiti simptome, te neka se obavezno podrigne i izbaci višak zraka, koji će dodatno djelovati na potiskivanje vraćene hrane prema ustima.

Također pomaže ako je beba općenito što češće u uspravnom položaju; možete joj podignuti uzglavlje u krevetiću tako da joj gornji dio tijela bude u povišenom položaju.

Ako ne dojite, možda možete pokušati na neki način zgusnuti hranu. Postoji i lijek koji se može koristiti nakon potvrde da beba ima gastroezofagealni refluks, a u dogovoru sa gastroenterologom.

Postoje i adaptirane mliječne formule koje sprječavaju pretjerano vraćanje hrane iz jednjaka u želudac. Najvažnije je da se s tim problemom ne suočavate sami. Razgovarajte s drugim roditeljima i svakako se posavjetujte sa svojim pedijatrom.

Obavezno se javite pedijatru ako:

– Nakon predloženih mjera ne vidite nikakvo poboljšanje
– Vaša beba gubi na težini
– Beba povraća snažno i u mlazu, ili povraćanje postane obilnije i teže

Foto: Freepik