Bebe i mališani

Razvoj govora vašeg mališana – pratite i reagirajte na vrijeme

Bebe od prvog dana života počinju učiti sve o govoru i komunikaciji. Učenje govora je složen proces, i premda neka djeca sporije usvajaju nove riječi, način na koji uče ostaje uglavnom isti.

Kako napreduje razvoj govora, razvija se i rječnik vašeg mališana, a kako mu vi možete pomoći i što učiniti ako se pojave teškoće?

UČENJE JEZIKA

Prve su riječi vaše bebe krici i plač, a vi morate naučiti znači li to da želi jesti, spavati ili joj treba promijeniti pelenu. Sa šest će tjedana beba gugutati, a između četvrtog i šestog mjeseca to će se pretvoriti u žubor različitih glasova kojima će vam željeti priopćiti što želi.
S otprilike šest mjeseci izgovorit će prvi toliko željeni ma-ma, a do sedmog će mjeseca odgovarati na svoje ime. Kada navrši godinu dana, vaš će mališan početi izgovarati prve prave riječi poput „mlijeko“ i „još“.


U ranom će djetinjstvu vaš maleni oponašati glasanje životinja i zvuk automobila, te će razumjeti jednostavne naredbe poput „uzmi svoj sok“. Do druge će godine upotrebljavati otprilike 50 riječi, a moći će i složiti dvije riječi u cjelinu poput „što je to?“ ili „volim macu“. S tri će godine vaš mali brbljavac početi brojiti i upotrebljavati kratke rečenice poput „ja hoću ono“.

ŠTO JE NORMALNO?

Ne zaboravite da je svako dijete različito, stoga se nemojte brinuti ako vaš mališan uči brže ili sporije od navedenog. Postoji niz razloga zbog kojih se govor vašeg mališana razvija brže ili sporije. Djevojčice obično progovore prije dječaka (premda nije poznato zašto), mlađi blizanac može biti sporiji jer stariji govori za oboje, no vaš će mališan učiti svojim tempom. Ako ste ipak zabrinuti da kasni za svojim vršnjacima, razmislite o savjetovanju sa stručnjakom.


Vaša će mala dama postati još slađa kada progovori, i način na koji izvrće pojedine riječi može biti dražestan, no morate li se zabrinuti zbog toga što sebe naziva „cujicom“ umjesto „curicom“, a žaba postaje „aba“?

Glasovi m i d jedni su od onih koji se najlakše izgovaraju, stoga se nemojte iznenaditi ako mnoge mališanove riječi počinju upravo s njima, dok će mu za riječi koja sadrže slova poput k, g ili r trebati vremena da ih nauči pravilno izgovarati.

Do treće godine možete očekivati pogreške u govoru svojega djeteta, no one su normalan dio njegova razvoja. Ako ni nakon treće godine ne možete razumjeti što vam pokušava reći, možda postoji teškoća s učenjem govora te ćete se morati obratiti specijaliziranom terapeutu.

ISPRAVLJANJE GOVORA

Do četvrte godine vaš mališan neće moći razumjeti gramatička pravila, stoga ga nemojte ispravljati ako ne razlikuje imperfekt od imenica! Ako je sadržaj rečenice pravilan, na primjer „mama, sve sam jedeo“, najbolje je da potvrdite to što je rekao ponavljajući rečenicu u pravilnom obliku: „Da, sve si pojeo.“ Tako ga nećete kritizirati zato što je upotrijebio iskrivljeni glagolski oblik, već ćete mu dati primjer koji u budućnosti može oponašati.

IMATE PROBLEMA?

Uobičajeni problemi koji se mogu pojaviti kod mališana su „šuškanje“, nemogućnost izgovaranja glasa r i mucanje. Ako dijete često duda dudicu ili palac, to može utjecati na izgovor jer sprječava jezik da dođe u pravilan položaj za stvaranje nekih glasova. Posljedica može biti prečesta upotreba glasa c ili g ili guranje jezika između prednjih zuba što rezultira „šuškanjem“.

Pokušajte dijete odviknuti od dudanja dudice ili palca i nemojte mu dopustiti da govori kada ih ima u ustima. Šuškanje kod mališana obično nije povod za zabrinutost, osim ako ne utječe na sve što izgovara. Potražite savjet specijalista za govor ako primijetite da je mališanu teško postići da ga drugi razumiju.


Mucanje je još jedan uobičajeni problem u dobi između dviju i pet godina. Ta je pojava najčešće povezana s naglim razvojem govornih vještina, kada mališan nauči mnogo novih riječi koje želi izgovoriti. Kako biste mu pomogli to prevladati, obraćajte mu se polagano, jednostavnim rečenicama i pitajte ga pitanja na koja može odgovoriti s kratkim „da“ ili „ne“. Problemi s mucanjem obično se sami riješe, no ako dijete muca i nakon pete godine, tražite specijalistički savjet.

ZNAKOVI UPOZORENJA

Teškoće koje smo ovdje spomenuli može uzrokovati niz čimbenika. Ovo su neki od pokazatelja da vaš mališan možda ima teškoća s učenjem jezika i razvojem govora:

•    Ima li mališan teškoća s koncentracijom?
•    Ima li teškoća s razumijevanjem jednostavnih uputa?
•    Jesu li njegove društvene vještine i igra s drugom djecom ograničene?
•    Je li mu teško saslušati pitanje i dati odgovor?
•    Je li teško razumjeti njegov izgovor, ili jako muca?
•    Frustrira li ga kada pokušava razgovarati?
•    Je li ikada imao slušnih problema?

Spomenute teškoće ne znače da će mališan nužno imati problema s govorom, samo su znakovi na koje treba obratiti pozornost. Ako ste zabrinuti da se govorne vještine vašeg mališana ne razvijaju kako treba, razgovarajte s liječnikom.

7 NAČINA DA POTAKNETE RAZVOJ GOVORA

1. Igrajte igre koje potiču komunikaciju i naizmjenično preuzimanje zadataka poput skrivača ili dodavanja loptom.
2. Obraćajte mu se kratkim rečenicama koje mališan može razumjeti.
3. Riječima koje već poznaje dodajte druge riječi. Kada kaže „auto“, vi dodajte „crveni auto“.
4. Nemojte zahtijevati odgovor na svoja pitanja, to može izazvati pritisak. Umjesto da ga pitate „što crtaš?“, opišite mu ono što radi – na primjer, recite mu: „Crtaš kuću.“ Nemojte očekivati ili zahtijevati da vam odgovori. Mališan će zapamtiti ono što govorite ako i ne odgovori.
5. Svoje rečenice popratite gestama i znakovima. Kada mu kažete „pogledaj plavi tramvaj“, pokažite ga također prstom.
6. Razgovarajte o različitim temama i iskoristite situacije u kojima se nalazite kako bi mališan naučio nove riječi. Često ih ponavljajte kako bi mu se urezale u pamćenje. Ako razgovarate o životinjama, uzmite knjigu ili pogledajte animirani ili dokumentarni o toj temi pokazujući životinje i glasajući se poput njih.
7. Dopustite mališanu da bira kada mu nudite piće. Umjesto da ga pitate „želiš li nešto popiti?“, recite „želiš li sok ili mlijeko?“ Na taj ćete ga način ohrabriti da vam ne odgovori samo s „da“.

Foto: Pexels