Bebe i mališani

Sisanje palca je tehnika samoutjehe!

Sisanje palca

Sisanje palca je ponašanje koje se primjećuje kod beba ljudi, ali i životinja. Tako palac sisa čovjek, određeni primati i čimpanze.

Jedan od primarnih refleksa u novorođenčadi je refleks sisanja koji im omogućava uspješno dojenje. U principu, bebe će sisati bilo koji predmet koji im se približi ustima. A to je najčešće bradavica odnosno sisanje palca.

Umirujuće iskustvo

Sisanje palca predstavlja umirujuće iskustvo za sve sisatelje palaca – od čovjeka do majmuna. Tako se bebe umiruju, opuštaju, vježbaju refleks i zabavljaju se. Otkako prvi puta shvate da je sisanje put do mlijeka, bebe uče da je sisanje koristan za ugodu, odmor, toplinu ali i hranu.

Bebe stvaraju vrlo čvrstu vezu sa sisanjem i zato djeca vole sisati bilo da je riječ o bočici, bradavici, dudi ili palcu.  Oko otprilike četvrtog mjeseca života bebe će početi gubiti refleks sisanja jer im prestaje biti instinktivno ponašanje.

U dobi od četiri godine većina mališana će prestati sisati palac ili dudu. No, kod neke djece sisanje može potrajati ali ne iz potrebe za sisanjem već iz ugode koju im stvara. Tada to postaje prijelazni objekt kojim dijete pokušava razumjeti stvarnost oko sebe i odvojiti se od mame.

Brinemo o zubima

Kako većina mališana prestane sisati do četvrte godine, ne postoji značajnija opasnost utjecaja na rast zuba. U tom razdoblju mališani još uvijek imaju mliječne zube. Jednom kada narastu trajni zubi postoji mogućnost utjecaja na rast zuba i razvoj usne šupljine.

Osim što palcem guraju prednje gornje zube van, i oni vrlo brzo promijene smjer rasta, sisanje je vrlo nehigijenski. Mališani u toj dobi i dalje nemaju razvijenu svijest o tome da bi svaki puta kada idu sisati palac trebali oprati ruke. A to znači prljavi palac u ustima!

Samo polako

Za neku djecu sisanje palca je teška navika za prekinuti, pa je potrebno puno strpljenja i ljubavi. Vrlo brzo će mališani shvatiti kada je društveno prihvatljivo sisati palac, odnosno kada im je to potrebno ili ne. No, svaki puta kada vidite mališana da siše palac nježno ga podsjetite da ga izvadi iz usta.

Također, pomoći će vam prepoznati okidače za sisanje palca. Većini mališana je to ritual za uspavljivanje, sigurnost kada su tužni ili olakšanje kada su u stresnoj situaciji.

Foto: Freepik