Bebe i mališani

Puhanje nosa – naučite dijete kako se to radi

puhanje nosa

Koliko to teško može biti? Uzmete maramicu, puhnete u nju i ispušete… ono što već treba ispuhati. No, ponekad zaboravimo da su neke stvari nama sasvim razumljive, a mališani ih tek trebaju naučiti. Kao, na primjer, puhanje nosa.

Da, mališanima treba pomoć u tom procesu. Katkada, istina, nauče vrlo brzo, bez puno pomoći, ali ponekad to ide jednostavno puno teže. Pa zašto im ne biste pomogli, uz malo zabave? A sada je pravo vrijeme za to – jesen je tu, već razmišljamo o zimi, i aktivnost puhanja nosa bit će sve češća.

1. Pokušajte najprije ustima

Rastvorenu papirnatu maramicu prinesite licu i recite mališanu neka puhne kroz usta.

Tako će pomaknuti maramicu i vidjeti posljedicu puhanja. Nakon toga, recite mu neka pokuša to isto napraviti puhanjem kroz nos.

2. Učite ih puhanje nosa kad nisu bolesni

Ovo je jako važno! Iako ne razmišljate o puhanju nosa kad mališani nisu bolesni, važno ih je upravo u tom razdoblju pokušati naučiti puhati nos. Naime, logika nalaže da je tada nos prohodan i da će puno lakše shvatiti koncept puhanja kroz njega. Ako je nos začepljen ili iz njega neprestano curi, pokušaji puhanja mogli bi mališana samo dodatno razljutiti i obeshrabriti.

3. Pušite loptice od maramica

Otrgnite komadiće maramice i smotajte ih u oblik jako malenih loptica.

Postavite ih na ravnu površinu stola i potaknite mališana na igru – tko će brže otpuhati svoju lopticu do cilja, pokrećući je samo puhanjem kroz nos.

4. Stvorite maglu

Puhnite topli zrak iz usta prema ogledalu i pokažite mališanu kako se stvara magla. Recite mu/joj da začepi jednu nosnicu i puhne kroz drugu te da pokuša isto napraviti puhanjem zraka kroz nos.

5. Naučite ga kako se šire bakterije i virusi

Nitko ne voli biti bolestan. Objasnite mališanu kako se sve mogu širiti bakterije i virusi zbog kojih obično obolimo. To bi im moglo pomoći da shvate koliko je važno puhati nos i ispuhati sve bakterije gdje im je mjesto – u maramicu, pa u smeće!

Foto: Freepik