Zdravlje i prehrana

Infekcije uha kod djece – sve što niste znali

infekcije uha

Zdrave uši ključne su za dobre komunikacijske vještine, zato ako vaša beba pokaže bilo koji znak infekcije uha, treba svakako trenutno i odgovarajuće liječenje.

I prije nego što se rodi, vaša beba čuje sve što kažete. A kad stigne na svijet, uskoro će početi oponašati sve te zvukove učeći govoriti. Evo što sve trebate znati kako bi uši vaše bebe bile „tip-top“.

Prvi pregledi

Ubrzo nakon rođenja vaše će novorođenče imati provjeru sluha. Prije nego što vas uopće otpuste iz bolnice – najčešće je to samo nekoliko sati nakon porođaja. Također, na prvom sistematskom pregledu pedijatar će ponovo provjeriti sluh. Pedijatar će i  porazgovarati s vama o tome jer što se prije problem uoči. To će se bolje i lakše naći odgovarajuća terapija ili posebne vježbe za govor i razvoj jezičnih vještina.

Prvi pregled još se zove otoakustička emisija ili OAE. Pritom se bebi u vanjski dio uha postavlja sićušni zvučnik kroz  koji se čuje vrlo nježno „klikanje“. Ako je uho, odnosno sluh normalan, čut će se „jeka“. Ako test pokazuje da nešto nije u redu, vašu će bebu ponovo pregledati, i to automatiziranim pregledom reakcije slušnih stanica u mozgu (AABR pregled). Bebi će na uši staviti slušalice, zajedno s malim senzorima na glavu i vrat, a kompjutor će zabilježiti i analizirati reakciju na zvukove.
Pregled traje tek nekoliko minuta i vaša beba vjerojatno neće ni primijetiti što se događa jer se obično izvodi dok ona spava. Gluhoća ili teži poremećaji sluha vrlo su rijetki – svaki se dan rode oko tri takve bebe.

Vrtićka dob

U prosjeku osam od desetero djece ima barem jednu infekciju uha do svoje treće godine. Infekcija se javlja kada bacili (bakterija ili virus) uđu u ušni bubnjić i šupljinu iza njega, što uzrokuje upalu i bol. Bacili se šire u grlo, zatim po Eustahijevoj tubi, koja povezuje uho s grlom. Uho se upali i stvara tekućinu kako bi se obranilo od infekcije. To uzrokuje pritisak iza bubnjića zbog čega se javlja bol. Infekcije uha obično traju oko četiri dana, ali mogu potrajati i do deset dana.

Kod približno pet posto infekcija uha dolazi do puknuća bubnjića zbog čega bol prođe, ali u ušnom kanalu ostaje tekućina neugodna mirisa. Nježno očistite sekret iz vanjskog uha vlažnom pamučnom krpicom ili vatom, ali nemojte pokušavati očistiti unutrašnjost uha. Nakon što bubnjić pukne, uho mora svakako ostati suho dok ne zacijeli, za što obično treba oko tri tjedna.

infekcije uha

Vosak u uhu

Nakon infekcije uha sluh vašeg djeteta može biti oslabljen nekoliko dana ili tjedana zbog toga što nakupljeni sekret uzrokuje začepljenje. Ako nakon mjesec dana još osjećate zabrinutost, posavjetujte se s pedijatrom jer vaše dijete možda ima vosak u uhu koji treba očistiti. To uzrokuje različite razine gubitka sluha. Ako je vaše dijete imalo četiri ili više infekcija uha u godinu dana, bilo bi dobro da posjeti otorinolaringologa zbog daljnjih pretraga.
Gubitak sluha može ponekad proći i neprimijećeno. Ako dijete ne reagira na glasne zvukove ili ako starije dijete traži da pojačate glasnoću na televizoru ili ne odgovara na pitanje, svakako se treba posavjetovati s liječnikom.

Bolno uho kod beba može također biti prouzročeno nicanjem zuba, nakupljanjem voska ili stranim tijelom u uhu. Ako niste sigurni što uzrokuje problem, otiđite liječniku. I upamtite da nikad ne biste sami smjeli uklanjati vosak niti bilo što drugo iz uha.

Infekcije uha nisu zarazne, ali često su „uobičajene u obitelji“. Međutim, djeca koja su sklona infekcijama uha obično to jednostavno prerastu i kasnije nemaju s tim problema.

Foto: Pixabay