Bebe i mališani

Pomognite im da lakše dišu

igre disanja, da lakše dišu

Ima li išta važnije u životu mališana od igre? Nema i upravo su zbog toga baš igre disanja najbolji put do učinkovitog disanja kod mališana s astmom. Objasnit ćemo vam o čemu se radi…

Pravilno disanje važno je kod osoba s astmom, a igre disanja su tu da tome pokušaju naučiti i mališane. Svi koji su se ikada susreli s tom bolesti, znaju da disanje nije lako kontrolirati. Tijekom proljetnih, ali i ranih ljetnih mjeseci, česte su peludne alergije kod mališana, a upravo one ponekad dovedu do pojave astme.

Igre disanja

Možda vam je liječnik napomenuo da bi bilo dobro vježbati disanje s mališanom koji boluje od astme. Ako ne znate odakle krenuti, pomoći će vam naše ideje za igre disanja.

Puhanje mjehurića

Postoji li dijete koje ovo ne voli? Možete mališanu jednostavno dati jednu od onih puhalica kakve sigurno imate kod kuće i pustiti ga da uživa. Ako nemate to pri ruci, možete napuniti posudu vodom i u nju dodati pjenušavu kupku. Kad se na površini stvore mjehurići, recite mališanu da pokuša dovesti mjehuriće s jednog kraja na drugi. U oba slučaja morate mališanu naglasiti da udahnuti zrak treba sporo ispuhivati. Cilj je poboljšati tehniku izdisaja.

Pahuljice

Uzmite papirnatu maramicu i stavite je na lice mališanu koji je nagnuo glavu unatrag. Recite mu neka puhne kako bi pahuljica-maramica poletjela, a nakon toga neka se potrudi držati je u zraku. Kad pahuljica dotakne pod, igra je gotova.

Bronhitis, proljetne alergije

Ping pong

Uzmite lopticu za stolni tenis (a može to biti i kuglica vate) i postavite je na jedan kraj stola. Izazovite mališana! Cilj je što dalje otpuhnuti lopticu. Zabilježite rezultate, pa nakon tri do četiri puta proglasite pobjednika! Važno je duboko udahnuti i ubrzano izdahnuti.

I uz lijekove može biti zabavno

Ako vaš mališan pati od astme, velika je vjerojatnost da će mu liječnik propisati lijek kad se stanje pogorša, na primjer tijekom proljetnih mjeseci i izloženosti alergenima. U takvim situacijama kortikosteroidi su neizbježni, ma koliko ih pokušavali izbjeći. No, imajte na umu da su kortikosteroidi najmanji postotak nuspojava imaju kada se unose inhalacijom.

Bronhitis, proljetne alergije

To ćete najlakše izvesti uz kompresorski inhalator, a kad su mališani u pitanju, to mora biti – dječji kompresorski inhalator. Upravo je takav – dječji – inhalator Omron Nami Cat i sigurni smo da će ga vaši mališani zavoljeti kao novog ljubimca. Njegova je prednost što je dovoljno snažan da se njime mogu inhalirati odrasli, a dovoljno simpatičan da ga mališani jednostavno ne mogu odbiti. Tako su svi na dobitku!

♦Omron inhalatore potražite u bolje opskrbljenim ljekarnama ili kliknite na web shop

Foto: promo, Freepik