Zdravlje i prehrana

Proljetne alergije – kako ih držati pod kontrolom

proljetne alergije

Proljeće nas uglavnom veseli. Osim ako nas ne muče proljetne alergije. Simptome mogu osjećati i mališani, a pokušat ćemo vam pomoći kako da ih držite pod kontrolom.

Proljeće je sunce, proljeće je skidanje jakni, proljeće je duži dan… I pelud u zraku! Proljetne alergije muče sve veći broj ljudi, pa i mališana i čini im te lijepe dane malo težima. Neki se protiv njih bore prirodnim putem, neki preventivnim redovitim uzimanjem lijekova, a neki jednostavno saniraju simptome kako se pojave.

No, kod mališana je jako važno spriječiti neka teža stanja koja se mogu javiti, kao što je astma, bronhitis ili upala pluća. Zato je vrlo važno sve što poduzimate provjeriti s liječnikom. Ako se, pak, pitate kako proljetne alergije i alergeni mogu utjecati na pojavu astme, pokušat ćemo to jednostavno prikazati.

Od alergije do astme

Kad alergeni ulaze u tijelo, stvaraju tvar zvanu IgE antitijela i otpuštaju histamine. Histamini pokušavaju ukloniti alergene tako što potiču upalu, otekline, suzenje očiju, curenje nosa ili kihanje. Alergijska astma može potaknuti imunosni sustav na pretjeranu reakciju i stiskanje mišića dišnih putova. Rezultat mogu biti upaljeni dišni putovi puni sluzi, zbog čega dolazi do kihanja, kašljanja, ubrzanog disanja, stezanja u plućima i nedostatka daha.

Bronhitis, proljetne alergije

Kod ovakvih stanja, posebno u mališana, liječnik će vam vjerojatno preporučiti inhalacije, a ovisno o težini stanja one mogu biti samo fiziološkom otopinom ili s dodacima lijekova koji će olakšati disanje. Najbolji izbor inhalatora je kompresorski inhalator, kakav je danas dostupan svima. Kako bi se mališani lakše priviknuli na inhalacije, idealan izbor kompresorskog inhalatora za djecu je njima dizajnom privlačan Omron Nami Cat.

Bronhitis, proljetne alergije

Inhalator za djecu Omron Nami Cat je simpatična mala maca koja će lako postati prijatelj svakom mališanu, pa će inhalacije biti puno ugodnije.

100% učinkovito

Razlog zbog kojeg je lijekove preporučljivo unositi putem inhalacija je činjenica da je baš taj način najučinkovitiji kod problema s dišnim putovima. Naime, inhalacijom se aktivne tvari unose u organizam u cijelosti, odnosno gotovo 100 posto tvari dospije tamo gdje treba. Osim toga, kortikosteroidi, koje će liječnik često propisati u ovakvom slučaju, daleko je manje štetan kada se u organizam unosi inhaliranjem.

S obzirom na učestalost alergija u novije vrijeme, nije loša ideja imati inhalator u kući. Iako su nekad bili daleko veći i nepristupačni, danas ih može imati svako kućanstvo. Omron Nami Cat je dobar izbor, između ostalog, zbog činjenice da je dovoljno snažan da ga mogu koristiti i odrasli, a dovoljno zabavan da ga neće odbiti djeca. A pomoći će i jednima i drugima.

♦Omron inhalatore potražite u bolje opskrbljenim ljekarnama ili kliknite na web shop♦ 

 

Foto: Freepik, promo