Zdravlje i prehrana

Bronhitis – česta bolest mališana

Bronhitis

Bronhitis je bolest s kojom se barem jednom susrela većina roditelja, što ne čudi jer je to jedna od najčešćih bolesti djece predškolske dobi.

Najvažniji simptom bronhitisa je suhi, nadražajni kašalj koji se javlja učestalo, a uzročnik je virus. Iako postoji i kronični bronhitis, kod djece se najčešće javlja akutni bronhitis.

Iako je bronhitis upala bronha, nekoliko dana prije najčešće se jave problemi s gornjim dišnim putovima. Tako se kod djece najčešće mogu primijetiti pun nos, upala ždrijela, pa i konjunktivitis. Tek se nakon tri do četiri dana događa ono što se često opisuje kao „spuštanje prema plućima“.

Kako pomoći djetetu?

Najčešće se bronhitis javlja u zimsko doba i rano proljeće, kad je respiratornih virusa najviše. Tada se, posebno u kolektivu, virus lako širi, a ne pomaže niti činjenica da se širi kapljičnim putem i nečistim rukama. Bolest kod djece obično traje oko dva tjedna, ponekad i tri, uz sve slabiji kašalj.

Bronhitis

Za akutni bronhitis najčešće se ne propisuju lijekovi, a važno je jedino djetetu olakšati simptome, najvažnije kašalj. Što možete napraviti?

1. Hidracija – važno se pobrinuti da dijete pije što više tekućine, i to nezaslađene (voda, čaj)

2. Čišćenje nosa – higijena nosa je vrlo važna, a najbolje je ispirati nos fiziološkom otopinom

3. Kvaliteta zraka – važno je često provjetravati prostorije u kojima se nalazi dijete, te osigurati prikladnu temperaturu i vlažnost zraka

4. Inhalacije – inhalacije fiziološkom otopinom ovlažit će dišne putove, te razrijediti sluz, koju će tako biti lakše izbaciti

Iako se do prije nekoliko desetljeća često provodila inhalacija vrućom parom, moderna je znanost pokazala da je to loš izbor. Istraživanja su pokazala da je takav način inhalacije opasan i stresan za djecu. Pored svega, takva inhalacija ne dopire do donjih dišnih putova, koji su kod bronhitisa ključni.

Važnost inhalacija

Ono što će vam liječnici preporučiti su kompresorski inhalatori, koji su danas daleko pristupačniji nego prije samo desetljeća, pa ih može imati svako kućanstvo. I u gotovo svakom kućanstvu dobro će doći, s obzirom na povećan broj respiratornih infekcija posljednjih godina. Osim toga, često su prilagođeni djeci, kako bi djeca osjećala manji otpor prema inhalatoru.

Bronhitis

Jedan od takvih inhalatora je Omron Nami Cat – simpatična mačkica koja će postati novi obiteljski ljubimac. Kad je inhalacija važna, mudro je imati ovakav inhalator pri ruci, pa djeci uz priču ponuditi druženje s macom. No, iako je prilagođen prvenstveno djeci, ovo je inhalator koji može koristiti cijela obitelj. Iako je izvana nježan kao maca, iznutra je vrlo snažan.

Koliko je važno imati inhalator kod kuće govori i činjenica da će se kod djece predškolske dobi, posebno kod djece koja pohađaju vrtić, može pojaviti i deset respiratornih virusnih infekcija godišnje.

♦Omron inhalatore potražite u bolje opskrbljenim ljekarnama ili kliknite na web shop

Foto: Freepik, promo