Trudnoća i porođaj

Posljednji zalet – jeste li čuli za ovaj izraz?

posljedni zalet, trudnica, trudnoća

Posljednji zalet je izraz koji se koristi kad se radi o neobjašnjivu iznenadnu povećanju plodnosti žena starijih od 39 godina, zbog čega su u toj dobi zabilježene mnoge neplanirane trudnoće.

Naime, uz pravilnu ginekološku i zdravstvenu skrb trudnoća ne mora biti ugrožena, pa brojne žene uz sve užurbaniji način života rađaju baš u tim, kasnijim godinama.

Što se općenitih posljedica trudnoće tiče, žene koje postanu majke iza 35. godine ne moraju se bojati. Mučnina, bolovi u leđima i ostale tegobe kod njih nisu češće.

No, evo koje rizike, ipak, donosi trudnoća nakon 35. godine života:
  • Rizik od preeklampsije povećava se od 35. godine. Otprilike svaka sedma trudnica u kasnim tridesetima mora se liječiti zbog preeklampsije, a tek svaka deseta u dobi između 20 i 30 godina.
  • Žene starije od 35 godina imaju dvostruko veći rizik od srčanih bolesti tijekom trudnoće. Također su izloženije riziku od problema s posteljicom i krvarenja u trudnoći.
  • Trudnice starije od 35 godina nešto češće obolijevaju od trudničkoga dijabetesa nego mlađe žene, ili imaju miome (20 posto onih starijih od 35 godina).
  • Djeca starijih trudnica češće imaju anomalije na kromosomima.

Foto: Unsplash