Bebe i mališani

Oralna higijena počinje već s prvim zubom

oralna higijena

Oralna higijena počinje s prvim zubom, pa posjećivanjem zubara i redovitim pranjem zuba prevenirate moguće probleme – karijes i sl.

Nekad je preporuka bila da dijete prvi put ode na pregled stomatologu s navršene tri godine. To je razdoblje u kojem u pravilu iznikne svih dvadeset mliječnih zuba. Danas je ta granica pomaknuta na razdoblje netom nakon nicanja prvog mliječnog zuba: kad dijete navrši jednu godinu. Zašto? Jer oralna higijena počinje s prvim zubom, pa tako prevenirate moguće probleme – karijes i sl. Stomatolog je vaš prijatelj!

Stomatolog i dijete – prvi posjet je važan!

Prilika je to da se vaš mališan postupno upozna sa stomatologom, stolicom, ordinacijom te da  suradnjom dijete – roditelj ‒ zubar razvije pozitivan stav te primi zdravstvenu njegu s povjerenjem i bez straha. Dijete s pozitivnim iskustvom u ordinaciji vjerojatnije će bolje održavati zube zdravima kod svoje kuće.

Oralna higijena kod djece

Navike redovitog održavanja oralne higijene stječu se odmalena. Nakon rođenja, prije nicanja zuba, djeci treba prebrisati usta čistom, vlažnom gazom nekoliko puta na dan. Tako se stvaraju preduvjeti za kontrolu plaka i navikava ih se na održavanje oralne higijene. Djecu ne treba stavljati na spavanje s bočicom koja sadržava zašećerene napitke, mlijeko ili bilo što osim vode, jer takva navika može dovesti do tzv. karijesa zbog bočice.

Čak i nakon dojenja, kad dijete zaspi i prestane sisati, poželjno je obrisati djetetova usta. Jednom kad se zub pojavi u ustima, zadaću preuzima četkica za zube kao i ruka koja njome upravlja – roditeljska. Zato je bitna edukacija roditelja o pravilnom izboru četkice, zubne paste i tehnike četkanja.

Oralna higijena – rutina je najvažnija

Djeca vole rutinu: što prije započnete s uporabom zubne četkice, to bolje. Čim iznikne prvi zub, stvorite navike četkanja dvaput na dan: ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja. Koristite mekanu četkicu posebno dizajniranu za djecu i zubnu pastu bez fluora dok dijete ne nauči kako ispljunuti. Budite uporni i maštoviti u razdobljima kada četkanje bude izvor protesta vaših mališana. Improvizirajte, pjevajte pjesmice, brojalice.

Sjetite se da djeca negoduju i prilikom presvlačenja i pranja kose, pa samo budite uporni. Vaša dosljednost dugoročno će se isplatiti. Takvo asistirano četkanje treba provoditi do sedme ili osme godine dok se djetetova motorika ne razvije toliko da je u stanju samo pravilno očistiti sve površine zuba i zubnog mesa.

Zubići se peru dva puta na dan!

U ordinaciji ćete dobiti par savjeta kako bi četkanje prošlo što učinkovitije i mirnije (npr. dopustite djetetu da samo izabere četkicu s omiljenim likom ili pustite da prvo samo opere zube, a potom vi detaljno dovršite čišćenje nezahvaćenih ploha ). Pranjem zuba ga na neki način i pripremate na dan kad će i netko drugi ‒ zubar s ogledalcem ‒ zaviriti u njegova usta.

Stomatolog: kako pripremiti dijete

Djeca vole oponašati, stoga budite dobar uzor tako što ćete i sami svakodnevno održavati oralnu higijenu i ići redovito na kontrole. Preporučuje se da rezervirate obiteljske preglede i dođete u ordinaciju svi zajedno. Djetetu treba objasniti kako će prvi posjet izgledati. Zubara opišite kao liječnika koji će prebrojiti njegove zubiće i koji će se nadalje skupa s roditeljima brinuti da njegovi zubi ostanu zdravi. Odgovorite na sva djetetova pitanja pozitivno.

Važno je ne prenijeti strah na dijete. Djeca osjećaju vaš strah i nije potreban rječnik koji uključuje riječi spajanje riječi zubar i „bol“, „bušilica“ i sl. Dakle, nije dobra ideja da kažete djetetu da ga „neće ništa boljeti“. Ako mu opišete posjet kao neku novu zabavnu pustolovinu koja će rezultirati malom nagradom, dijete se neće bojati jer ste mu objasnili što može očekivati i tako mu približili nepoznato.

Igrajte se zubara. Operite djetetu zube ispred ogledala i prebrojite ih. Zamijenite uloge i dopustite njemu da pregleda vaše ili neka pregleda zube neke svoje igračke i tako dobije dojam kako će prvi posjet izgledati.

Koliko puta treba doći na upoznavanje?

To je individualna stvar i ovisi o djetetovoj pripremljenosti i sposobnosti liječnika dentalne medicine da ostvari pozitivan kontakt. Preporučuje se da dijete naručite u terminu kad je odmorno i spremnije za suradnju.

Kako izgleda prvi posjet?

Zubar će se upoznati s vašim djetetom, uspostaviti kontakt, malo ga opustiti. Zubar će vas zamoliti da sjednete u stolicu s djetetom u krilu. Zatim će pregledati zube i zubno meso da vidi jesu li zdravi i razvijaju li se pravilno. Također će provjeriti i kako se zubi spajaju.

Stomatolog nije razlog za strah

Stomatolog će djetetu sve što će mu raditi i pokazati instrumente s kojima će to napraviti. Očistit će zube malom četkicom i pastom te ih premazati preparatima na bazi fluora. Skupa s vama proći će tehnike održavanja oralne higijene. Pitat će vas o djetetovoj prehrani, upotrebi dude, sisanju palca i ostalim nepoželjnim navikama za zdravlje zuba i pravilan zagriz.

Što nakon posjeta?

Podsjetite dijete da prepriča kako mu je bilo na „vožnji u stolici“. Održavajte i dalje svakodnevnu oralnu higijenu kod svojeg djeteta, a posebno pripazite da mu operete zube prije spavanja. Zato ne dopustite djeci da nakon večernjeg pranja zuba ponesu grickalice u krevet ili da piju bilo što osim vode. Pokušajte također ograničiti broj međuobroka i zamijeniti grickalice zdravijim varijantama poput sira, svježeg voća ili sirovog povrća. I ne zaboravite se naručiti za sljedeću kontrolu za šest mjeseci, ili prema potrebi.

Tekst: Iskra Bolfek, dr. med. dent.
Foto: Pexel