Bebe i mališani

Novorođenče je tu – što sve morate znati?

novorođenče, beba

Dakle, savjesno ste pohađali trudnički tečaj, pročitali sve knjige o njezi bebe i čak vježbali dojenje s lutkom.

No može li vas išta od toga doista pripremiti za prve dane roditeljstva kada novorođenče više nije mirna i nezahtjevna „izraslina“ u trbuhu nego živa, krhka i divlja prirodna sila? Odgovor je – ne.

Stvarnost je često mnogo bolja ili mnogo gora negoli ste očekivali, a najčešće je istodobno i dobra i loša. Nitko nije spreman za nedostatak sna i hormonalne promjene koje donose prvi tjedni. To je jedinstvena i ubitačna kombinacija.

Možda mislite da se druge mame s tim lakše nose, ali nemojte se zavaravati. One samo dobro glume. Većina će u određenom trenutku pogledati svoje novorođenče i pomisliti: O, ne! A što sad?

Majčinstvo može biti zastrašujuće, no taj je osjećaj privremen. Čudesno je kako brzo možete naučiti vjerovati svojim instinktima. Njega bebe nije baš kvantna fizika. Uostalom, koliko god se vi možda osjećali kao pripravnica, beba to sigurno neće primijetiti. Svejedno, dobro će vam doći malo pomoći u tim prvim minutama, satima i danima. Stoga krenimo…

KAKO ĆE IZGLEDATI VAŠA BEBA?

Novorođenčad dolazi u svim oblicima, veličinama i nijansama. Vaša je posteljica devet mjeseci opskrbljivala bebu kisikom, pa ona u prvim trenutcima, dok se navikava na samostalno disanje i pokreće joj se cirkulacija, može biti pomalo ljubičasta, crvena ili plavkasto-siva.

Sigurno je da će biti skliska i vlažna od plodove vode. Mnoge se bebe rađaju svijetlih očiju koje će potamnjeti tijekom prve godine kako bude rasla razina melanina.

Nemojte se zabrinjavati ako vaša beba bude nalik na boksača koji je upravo izašao iz ringa. Tijekom prolaska kroz porođajni kanal može se nagnječiti i nateknuti, a izgledat će još gore ako su je izvlačili forcepsom ili vakuumom.

Bebina lubanja sačinjena je od ploha koje se prema potrebi pomiču te joj se tijekom poroda glavica može izobličiti – često poprima oblik stošca. Te bi se nepravilnosti morale same ispraviti unutar nekoliko dana. Bebe rođene carskim rezom obično ljepše izgledaju jer su izbjegle veliko tiskanje!

Kada se rodi, beba će biti vezana za vas pupčanom vrpcom i posteljicom. Primalja će stegnuti i prerezati vrpcu, a na mjestu gdje bi trebao biti bebin pupak, ostat će krvav, želatinozan batrljak koji će se osušiti i otpasti tijekom sljedećeg tjedna.

ŠTO SE DOGAĐA NAKON PORODA S BEBOM?
VAŠA BEBA

Dok je sam porod nepredvidiv, postupci nakon njega točno su određeni, premda se ne moraju nužno provoditi uvijek istim redoslijedom. Primalja će novorođenče osušiti i umotati u ručnik. Potom će bebu izvagati, izmjeriti i pregledati, prebrojiti prste na rukama i nogama, pogledati joj oči, uši, usta i nepce te provjeriti kretanje i disanje. To se naziva APGAR test.
Naposljetku, dat će vam da držite svoju bebu. Ako ste imali carski rez, to vam može biti poteškoća, pa je može primiti vaš porođajni partner dok šivanje ne bude završeno.

BEBINE PRVE POTREBE

Novorođenče je obično u stanju pune pripravnosti i vaš će vas maleni tražiti širom otvorenih očiju. Premda mu je vid zamagljen, prepoznat će vaš glas i miris. Važan je dodir kožom o kožu, pogotovo ako namjeravate dojiti. Neke će se bebe gotovo domigoljiti do grudi, no ako je porod bio stresan, možda neće htjeti odmah jesti.
Navikavanje na vanjski svijet može potrajati neko vrijeme.

Nakon otprilike jednog sata većina će beba uroniti u dugačak, dubok san i prespavati velik dio sljedećih 24 sata, premda ćete je možda morati hraniti svaka tri sata. Također, većina će dojenčadi unutar 12 sati imati prvu stolicu koja se naziva mekonij. To je kakica bez mirisa nalik na katran koja će povremeno izlaziti prvih nekoliko dana.

ŠTO SE DOGAĐA NAKON PORODA S VAMA?
VI

Nagli dolazak djeteta može biti šok i osjećaji koje ste očekivali često su gurnuti u drugi plan zbog iscrpljenosti i olakšanja. Neke se mame zaljube u svoju bebu na prvi pogled, no to nije uvijek slučaj. Vaša je beba ustvari još uvijek stranac i povezivanje se može događati polako.
Ako ste imali vaginalan porod i potrebno vam je šivanje, napravit će to što je prije moguće uz lokalnu anesteziju.

VAŠA POSTELJICA

Kada beba izađe, morat ćete izbaciti i posteljicu. Većina žena dobije injekciju Syntocinona ili Syntometrina kako bi se potaknulo stezanje maternice i ubrzao taj proces. Ako dobijete injekciju, posteljica će izaći unutar pet do deset minuta nakon poroda a ako ne, izbacivanje može potrajati do otprilike pola sata.
Izlazak posteljice ne boli. U stvari, bit ćete toliko zaokupljeni svojom bebom da nećete ni primijetiti što se dogodilo dok ne vidite veliku, ljubičastu masu krvnih žila. Ako ste imali carski rez, dripom će vam dati isti lijek i posteljica će izaći, nakon čega će vas liječnik zašiti. U oba će slučaja primalja i liječnik provjeriti posteljicu kako bi bili sigurni da je sve izašlo van.

KADA JE SVE GOTOVO

Primalja obično obavlja administraciju dok se mama, tata i beba upoznaju. Vjerojatno ćete još uvijek izgledati kao trudnica, premda će trbuh izgubiti svoju čvrstinu dok se koža ne oporavi. Koliko će to dugo trajati, ovisi o tome koliko vam je koža bila rastegnuta. No računajte na najmanje nekoliko tjedana.
Nakon otprilike jednog sata premjestit će vas na postporođajni odjel ležeći na kolicima. Žene koje su imale carski rez prevest će u krevetu. Mjerit će vam krvni tlak i udobno vas smjestiti. Dok vam se čisti maternica, imat ćete krvav vaginalni iscjedak koji se naziva lochia i nalikuje na jaku mjesečnicu. To može potrajati do šest tjedana.

Foto: Unsplash