Bebe i mališani

Nošenje bebe u nosiljci – evo zašto je to dobro!

Pitajmamu Nosenje Djeteta

Nošenje bebe najkorisnije je za bebu, ali i za roditelje nošenje bebe ima prednosti

Nošenje bebe, poznatije kao babywearing je instinktivni roditeljski stil u kojem roditelj dobar dio dana provede s djetetom u nosiljci, držeći ga blizu sebe. To mu omogućuje da neometano obavlja određene stvari iz svoje dnevne rutine te bude mobilniji i slobodniji, a sve to dok svojoj bebi pruža najljepše i najpoželjnije okruženje.

Hoće li nošenje razmaziti bebu?

Rašireno je mišljenje kako će prečesto držanje bebe na rukama ili nošenje općenito uzrokovati razmaženost, a dijete pak može odrasti u “priljepak”. Koliko puta ste i sami čuli da netko kaže “nemojte ga naučiti na ruke”.

No, istraživanja pokazuju kako sve to skupa nije istina, a fizičke i psihičke blagodati povezane s nošenjem potiču djecu da se osjećaju sigurno i zadovoljno što će pomoći izgradnji samopoštovanja. Također, smatra se jednim od važnih čimbenika u fizičkom, intelektualnom te društvenom razvoju djeteta. Potiče dobru probavu za koju se vjeruje da uvelike olakšava teške simptome kolika i refluksa.

Nošenje usto umiruje razdraženu i nemirnu bebu, a da ne bi sve ostalo na tome, mnoge koristi imaju i roditelji. Kod majki tako na primjer smanjuje pojavu postporođajne depresije. Blizina djeteta omogućava roditeljima da reagiraju na signale poput plača, meškoljenja i slično, što rezultira s manje frustracije i stresa i opet – plača. I to čak za 51 posto. 

Roditelji su zbog toga isto zadovoljniji osjećaju se bolje te imaju više vjere u  svoje mogućnosti.

Evo još dobrih strana nošenja:
  • Nošenje povećava rad srca, poboljšava cirkulaciju, potiče disanje i pomaže  probavi
  • Smanjuje razinu hormona stresa koji cirkulira u djetetovu krvotoku, što rezultira opuštenijom i sretnijom bebom
  • Razvija mišiće potrebne djetetu da sjedi, stoji i hoda
  • Pojačava motoričke sposobnosti stimulirajući bebin vestibularni sustav i to izlažući dijete raznim zvukovima, pogledima  i pokretima
  • Ako majka doji, omogućava jednostavan pristup hrani za bebu, bez potrebe za zaustavljanjem ili sjedanjem. 

Foto: Freepik