Bebe i mališani

Sigurnost bebe: savjeti 

sigurnost bebe

Otkako ste postali roditelji ne postoji ništa bitnije od sigurnosti vaše bebe. Tome valja pridodati punu pozornost i uvijek voditi malo više brige.

 

Dobar san

– Pobrinite se da vašoj bebi nikada ne bude pretoplo. Temperatura prostorije u kojoj vaša beba spava ne smije biti viša od 21°C. Kako biste u svakom trenutku znali kolika je temperatura u sobi, kupite termometar.

– Ako se beba znoji ili joj je trbuščić jako vruć, možda ste ju pretoplo pokrili. I ne brinite se ako su joj ruke i noge malo hladne – to je normalno.

– Dobro je da novorođenče spava s vama u sobi tijekom prvih šest mjeseci. No, neka svakako spava u vlastitom krevetiću, na leđima, tako da nogama dodiruje donju stranu krevetića. Plahta mora biti dobro zategnuta i pričvršćena ispod madraca da je beba ni u kom slučaju ne može povući preko lica.

– Dok je beba sasvim mala nikako nemojte koristiti jastuk i poplun jer to povećava rizik od gušenja za vašu bebu.

> KAKO BEBI OMOGUĆITI MIRAN SAN

Dobro zdravlje

Ako vam se čini da vaša beba ima temperaturu, izmjerite je digitalnim termometrom. Mjerena pod rukom, normalna je temperatura 36°C, a u guzi 37°C. Ima li vaše novorođenče temperaturu koja je viša od 38°C, potražite savjet liječnika.

> BEBA IMA TEMPERATURU ŠTO SAD?

Kada se trebate zabrinuti

Ako vaša beba plače, ni vi se nećete osjećati dobro. Ponekad je to samo plač, no on može biti i upozorenje da nešto nije u redu. Najbolje ćete učiniti slijedite li svoj instinkt. Imate li osjećaj da vam beba govori kako nešto nije u redu, pokušajte naći uzrok njenog plača.

> PURPLE (ljubičasto) plakanje

Odmah potražite liječničku pomoć ako:

– plač traje neuobičajeno dugo, a beba gubi dah
– beba izgleda odsutno i ravnodušno
– ima visoku temperaturu, a ruke i noge su joj ledene
– ima osip koji se ne smiruje
– povraća u mlazovima ili povraća krv

 

FOTO: Pixabay