Mama

Mentalno zdravlje i društvene mreže – nije sve bajno!

Mentalno zdravlje i društvene mreže

Društvene mreže su fantastični alat, dok god se umjereno i pametno koriste. Kao i kod djece ili tinejdžera, i na mame znaju imati katastrofalni učinak na mentalno zdravlje.

Svi su online, pa se društveni život dijeli na onaj mrežni i onaj fizički, a osobna mentalna higijena vlastitog korištenja interneta često zbog toga pati. Gledamo u mobitel kada hranimo bebu da ne zaspimo ili da pohvatamo što se događa u životu najbolje prijateljice. Kada beba zaspi, dobijemo nekoliko minuta mira da pročitamo novosti u omiljenoj online grupi. I za čas bezazlena prisutnost na mreži počinje djelovati negativno na naše mentalno zdravlje.

Donosimo vam savjete kako društvene mreže koristiti pametno i u svoju korist, a da pritom ne izgubite samopouzdanje.
  • Ja urednik!

Budite urednik vlastitog online života. Zamislite da uređujete neki časopis ili novine i odbacite ono što želite, a ubacite ono što vas veseli. Korištenje društvenih mreža pretvorite u korisno i pozitivno iskustvo.

Pročitajte više: Brinite o sebi i to besplatno!

Ove jeseni, ususret novoj godini, napravite detoks društvenih mreža i očistite se od stvari koje vas ne vesele i ne potiču na boljitak.

  • Napravite raspored

Kao i sa svime u životu, imati mjeru je ključno. Kad god je moguće, korištenje društvenih mreža stavite u raspored, na primjer Facebook ću skrolati kada beba zaspi ili uz jutarnju kavu. U tome vam može pomoći i uklanjanje ili stišavanje obavijesti za određene aplikacije da vas ne ometaju u svakodnevici.

  • Mentalno zdravlje je bitno!

Mentalno zdravlje tema je o kojoj se sve glasnije govori, napose u kontekstu društvenih medija. Naime, oni imaju i izolirajući element: fizički nas distanciraju od ljudi oko nas, pa mogu djelovati vrlo loše na naše mentalno zdravlje.

Pročitajte više: Zašto gubim kosu nakon poroda i što učiniti?

Prije nego uključite Facebook na mobitelu, zapitajte se jeste li raspoloženi, kako se osjećate danas, što možete napraviti za sebe da se osjećate bolje, ali i za druge.

  • Privatnost je ključna

Prije nego što objavite novi status ili sliku, razmislite hoće li pozitivno doprinijeti vašem digitalnom prostoru. Posebice razmislite želite li takvu stvar podijeliti s drugima, potencijalnim neznancima, i što dobivate time. Osobito imajte na umu da se svi u nekoj mjeri pretvaraju na Internetu i da nisu svima namjere dobre.

Foto: Freepik