Mama

Melita Hrengek: S Petrom lebdimo među oblacima

melita i hrvoje hrengek

Dugih 16 godina strpljivo su čekali Melita i Hrvoje Hrengek svojeg malog princa. Dočekali su ga prije osam mjeseci i otad za njih više ništa nije isto…

Doista nam je zadovoljstvo ugostiti vas u našem časopisu! Petar je pravi mali pozer, ne bismo se začudili da i on jednog dana stane pred kamere, baš kao i njegovi roditelji. što kažete, ima li predispozicije za to – je li dovoljno grlat, je li dovoljno staložen? Kakva je beba Petar, predstavite nam ga, iz mamina kuta – mama je ipak cijele dane s bebom, a tatu često zapadnu najbolji dijelovi…

Hvala vama na pozivu, čast nam je družiti se s ekipom ovog cjenjenog časopisa!

Petar doista jest pozer, voli se smiješiti dok ga fotografiramo, ali budući da tada ispuštamo neke čudne zvukove kako bismo ga nasmijali, mislim da se više smije svojim luckastim roditeljima nego kameri.  Ponekad, dok ga promatram, razmišljam kojim bi putem mogao krenuti, ali doista je pre-prerano donositi neke zaključke. Sadašnje mu je zanimanje ‒ slatkiš :), ne možemo ga prestati ljubiti i grickati mu obraze i nogice.

melita hrengek

Nije tajna, dugo dugo ste ga čekali. Je li on zbog toga još više postao apsolutni centar vašega svijeta? „Titrate“ li oko njega i namjeravate li ga razmaziti – i to bez grižnje savjesti? 🙂

Istina, čekali smo ga dugo, no vjerujem da se sve događa baš u ono vrijeme u koje se treba dogoditi i kada smo spremni za određeni izazov. Hrvoje i ja prošli smo mnoge izazove, a na ovaj najslađi čekali smo 16 godina. Mislim da svakodnevno ljubljenje i maženje ne može djetetu nauditi, dapače, mislim da se može samo osjećati voljenim.

Kako ste se osjećali u trudnoći? Toliko ste je dugo priželjkivali, jeste li imali strahove, jeste li u panici guglali razne simptome ili ste u svoj toj sreći bili opušteni i napokon zadovoljni?

Imala sam jako dobre liječnike koji su pratili moju trudnoću. Najprije dr. Duško Pall, a potom prof. Ratko Matijević. Obojica su me bodrili, dopustili da s njima podijelim najveće strahove i pomogli mi da ih prebrodim. Odlazila sam često na preglede i obavljala mnoge pretrage. Trudnoća mi je zapravo bila lijepa, pogotovo prva dva tromjesečja. Nisam imala mučnine i imala sam puno energije. Priznajem, bila sam zabrinuta i napetija kako joj se bližio kraj. U početku sam guglala, a onda sam vidjela da to ne vodi nikamo. Dobila sam od prijateljice dvije lijepe knjige o trudnoći i njih sam čitala, a za sva pitanja tu su bili moji doktori.

melita hrengek

Kako vas je majčinstvo promijenilo kao ženu? Osjećate li se sigurnije ili tek sada sve preispitujete? Kako doživljavate sebe kao majku?

Promijenilo me, naravno. Mislim na Petra 24 sata dnevno, a godinama sam mislila na milijun drugih stvari. Da Petar može govoriti, mislim da bi rekao moja mama me stalno ljubi, puno mi priča i često pjeva u rimi (hahaha). To je neka nova vještina koju sam otkrila kad sam postala majka. Petru kroz pjesmu govorim što ćemo raditi, što ćemo jesti, kamo ćemo u šetnju itd., i sve to u rimi.

Hoćete li iskoristiti cijeli rodiljni dopust? Hoće li Petar krenuti u vrtić kad se budete morali vratiti na posao ili ćete se nekako drugačije organizirati? Znam da je teško i pomisliti na odvajanje…

Iskoristit ću cijeli rodiljni dopust, prebrzo mi sve to prolazi. U pravu ste, ne mogu ni pomisliti na odvajanje iako znam da će to biti dobro i za njega i za mene. Ne znamo još kako ćemo se organizirati, za ozbiljnije odluke pričekat ćemo jesen ili zimu.  Jedino zasad znamo da će nakon mene Hrvoje iskoristiti pravo na svoja dva mjeseca, i tome se jako veseli.

melita i hrvoje hrengek

Iako je Petar počeo fino papati, i dalje ga dojite. Nećemo pretjerati ako kažemo da je za Vas dojenje jako lijepo iskustvo, zar ne? Kakve osjećaje u Vama budi ta povezanost? Namjeravate li nastaviti dok god Petar bude htio?

Čudesno je to Majka Priroda uredila. O prednostima dojenja napisano je puno knjiga tako da neću isticati sve prednosti. Prelijepo iskustvo koje daje djetetu osjećaj zaštićenosti i mira, a meni sigurnost što dijete može u svakome trenutku i bilo gdje imati savršen obrok, ali i majčinu utjehu. Nije bilo jednostavno u početku, no moram pohvaliti patronažnu sestru, Vesnu Jelenc, koja mi je jako puno pomogla da uspijemo. Ako Petar bude htio, namjeravam nastaviti s dojenjem najmanje do njegove prve godine.

Razgovarala: Nataša Krstičević, Foto: Jasmina Cviljak, Šminka: Sonja Pavičić, Frizura: Martina Kanceljak

Intervju s tatom Hrvojem pročitajte OVDJE, a intervju u cijelosti u časopisu Mama&Beba (kolovoz 2018.).

Mama&Beba, mama i beba, časopis
Mama&Beba