Bebe i mališani

Maškare: što kada dijete ne želi obući kostim?

Pitajmamu Maskare

Maškare i kostime bi neka djeca najradije preskočila. Zašto je to tako i kako im pomoći da sudjeluju u zabavi s vršnjacima?

Doba je maskiranja, krafni, veselja, dječjih radionica, tuluma pod maskama. Klinci oduševljeno trče u vrtić kao Spidermani, vještice, princeze i super-junaci, sretni što mogu pokazati kostime prijateljima i uživjeti se u neku posve novu ulogu.

No, što ako ste roditelj djeteta kojem su maškare više noćna mora nego veselje? Ako ne želi staviti masku na lice, šešir na glavu, a kamo li obući kostim? Možda vam je žao jer vam se čini da ne sudjeluje u zabavi u kojoj njegovi vršnjaci i prijatelji uživaju te biste jako željeli da je i on dio toga. No, zapamtite, ništa ne ide na silu. 

Razlozi zašto neka djeca ne vole maškare mogu biti razni: od straha pred svim tim prerušenim bićima, zatim razni senzorni poremećaji i taktilna osjetljivost zbog kojeg se dijete ne osjeća dobro u dodiru s kostimom i maskom, do toga da maska čak može ometati normalno disanje…

Kako pokušati privoljeti dijete na nošenje kostima za maškare? 

1. Pokušajte s kostimom napravljenim od obične odjeće, ali s nekim dodacima koji će od nje napraviti kostim.
Na primjer, traperice i košulja uz naočale i neku torbu mogu lako stvoriti “malog poslovnog čovjeka”, a obična suknjica s tilom i šljokicama te čarobni štapić u ruci, brzo i lako stvore preslatku princezu. Djeca će lakše prihvatiti kostime koji su dio njihove svakodnevice nego nešto nepoznato u što se moraju uvlačiti.

2. Iskoristite pidžamu jer to je još jedan poznati teritorij. Ona s Batmanovim simbolima može poslužiti i kao kostim super junaka, ona s kostima će naravno prikazivati kostura, a bilo koja pidžama može biti maska klinca koji ide na pidžama party. I stvar riješena! Osim toga, što je udobnije za nositi od pidžame?!

3. Kupljeni kostim koji nije “dobro prošao”, ostavite negdje van ormara, na vidljivom mjestu. Dijete će se tako naviknuti na da je tu, možda će mu pobuditi znatiželju, možda ga poželi obući kod kuće. No, potrudite se biti nenametljivi, nemojte ga nagovarati niti išta slično. Ako dijete bude voljno za neko vrijeme navući kostim kod kuće, nemojte njegov trud nagraditi pljeskom ili pretjeranim ushićenjem, jer bi to moglo djelovati suprotno od željenog. 

4. Povedite dijete da samo izabere kostim jer je tada veća šansa da će ga i nositi. Također, nemojte kupiti ništa skupo jer ako kostim “zakaže”, bit će vam žao što ste potrošili puno novaca.

Foto: Freepik