Mama

Mame Dalmacije – želimo promicati urbane standarde majčinstva

pitajmamu-mame-dalmacije

Internetske zajednice od ove godine bogatije su za jednu ultra – simpatičnu zajednicu mama iz Dalmacije. One se zovu Mame Dalmacije, imaju svoj portal, vole se družiti sa klincima i pomagati, a prije svega žele okupiti i pružiti podršku drugim mladim mamama.

One su Mame Dalmacije – Dina, Doris i Martina, a za Pitajmamu.hr ispričale su ponešto o svojim počecima, kakve izazove je pred njih stavila pandemijska godina, te su nam naravno – predstavile svoje klince. 

Recite nam malo više o projektu Mame Dalmacije? Kako je nastao? Tko su Dina, Doris i Martina?

Tri žene, mame, tri prijateljice, svaka sa svojom osobnošću, životnim stilom i stavovima, ali s jednom zajedničkom idejom povezati i ojačati zajednicu žena  na regionalnoj razini. Najveći light motiv nam je promicanje urbanih standarda majčinstva te pomoć u podizanju svijesti o potrebi poboljšanja životnih uvjeta roditelja i djece.

Želja nam je okupiti žene različitih profila (majke, kućanice, poduzetnice, obrtnice…) i zajedno s njima kreirati aktivnosti korisne za civilno društvo. U planu su nam različite aktivnosti, edukacije, okupljanja, radionice, eventi, humanitarne akcije… na području Splita i okolice (naravno čim nam to bude moguće s obzirom na trenutnu situaciju s Covid-om 19).

Kako ste proslavile prvi rođendan? Na plaži? Nije da vam ne zavidimo 🙂

Unatoč čitavoj situaciji s koronom koja nas prati od samih početaka našeg rada, uspjele smo spontano okupiti nama drage žene, mame, prijateljice na pikniku uz more povodom našeg prvog rođendana, Naravno sve uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Bilo nam je veselo u društvu naših mališana koji su se zabavili na plaži igrajući se u pijesku s kanticama, dok su mame ispijale kavu i razmjenjivale roditeljska iskustva. Veselimo se ljepšim vremenima i organizaciji još sličnih druženja i evenata.

Zašto vam je važan ovaj projekt?

Želja nam je povezati i ojačati zajednicu žena na regionalnoj razini. Stremimo tome da okupimo žene različitih profila i skupa s njima kreiramo aktivnosti, edukacije, okupljanja, radionice, evente i humanitarne akcije na području Splita i okolice.

Što je cilj Mama Dalmacije?

Projekt Mame Dalmacije provodi se prvenstveno s ciljem osnaživanja zajednice majki, pružanja pomoći i podrške mladim majkama , a sve to s ciljem omogućavanja kvalitetnog druženja i razmjene iskustva. Cilj nam je zalagati se za ravnopravnost spolova, promicanje prava žena, prava na zdravstvenu skrb i zaštitu žena ponajviše u reprodukcijskom sustavu, prava žena na izbor, socijalnu sigurnost, političku aktivnost…

Osim što ste suradnice, prijateljice ste, a i svaka, naravno, ima svoj život poslovni i privatni. Kako uspijevate u ova „čudna vremena“?

Naravno da je izazovno za ženu u današnjem društvu pomiriti sve uloge i poslovne i privatne, na dane bude jako zahtjevno, ali uz volju, i u prvom redu odricanje i ljubav prema onome što radimo sve se može.

Pripadate zaista velikoj zajednici mama sa Instagramu – što mislite o stvaranju virtualnih zajednica, je li teže ili lakše nego u stvarnom životu?

Naše iskustvo s društvenim mrežama prvenstveno IG-om je jako pozitivno i nama je naš IG profil svojevrsna platforma s kojom smo počele prije osnivanja samog portala Mame Dalmacije. Sve tri smo mišljenja da i virtualne zajednice prepoznaju iskrenost i autentičnost, prirodnost i nastojimo ostati realne kakve jesmo u stvarnim životima i s ljudima koje znamo oduvijek. Nadamo se da zajednica žena koja nas prati to isto prepoznaje i cijeni.

mame dalmacije
Osim što se družite s ostalim mamama iz Dalmacije, skupljate iskustva, razgovarate, organizirate i humanitarne akcije?

Opet ćemo se dotaknuti pandemije koja nam je obilježila i promijenila živote kroz zadnjih godinu dana, pa tako i tijek samog našeg djelovanja i rada. No unatoč ne baš povoljnim uvjetima uspjele smo održati i naš prvi Humanitarni event čiji je prilog išao za Splitsku Udrugu Anđeli. A nakon toga je uslijedilo par humanitarnih inicijativa gdje smo se sjetili naših najmlađih štićenika Doma Maestral u Splitu te smo ih razveselili u predbožićno vrijeme. Zahvalne smo svima koji su se odazvali te sudjelovali donacijama u našim humanitarnim akcijama.
Trenutno imamo aktivnu humanitarnu akciju gdje prilikom kupnje našeg t-shirta preko webshopa Merch. CO.
Mame Dalmacije se odriču svoga dijela od prodaje te sakupljena novčana sredstva uz pomoć velikog humanitarca, ali prije svega velikog čovjeka Bruna Lerotića doniramo jednoj samohranoj majci i njenoj dječici za ljepšu budućnost. Veselimo se novim humanitarnim akcijama i uvijek ćemo rado pomoći one potrebite na koje smo posebno osjetljive.

Nažalost pandemija je usporila sve aktivnosti, kako ste se snašle u to, nesretno, vrijeme?

U jednu ruku koliko nas je sama pandemija oštetila u pogledu provođenja nekih aktivnosti uživo, u drugu ruku nas je pokrenula u smislu digitalnog djelovanja na čemu smo zahvalne. Većinski dio posla smo odrađivale online preko video poziva koji bi trajali satima. Korona nam je dala vjetar u leđa za pokretanje našeg portala Mame Dalmacije, te nam pomogla da neke naše ideje na kojima smo predano radile svo vrijeme ugledaju svijetlo dana.

Foto: Privatni album