Mama

Doris Franjić: Medicinska sestra u svijetu eteričkih ulja

Moderna mama Doris Franjić

Doris Franjić svestrana je u pravom smislu te riječi. Medicinska je sestra koja uživa u pomaganju drugima, a usto i aktivna instagramska mama koja je svoj drugi poziv našla u eteričnim uljima koja su kažu, promijenila njezin život i život njezine obitelji. Mama je malog Josipa, koji je u Splitu već poznat, a druga je beba na putu…

Medicinska ste sestra, nekada ste plesali balet, danas ste vrlo aktivni na Instagramu na kojemu imate popriličan broj pratitelja, a usto se bavite prodajom eteričnih ulja. Jeste li oduvijek bili tako svestrani? Trebamo li još nešto dodati vašoj listi interesa?

Sada, kada to spominjete, izgleda da mi sve dobro ide, i zapravo ponajprije uživam u svemu što radim. Posao medicinske sestre moja je struka i zvanje, nekako sam se od malena vidjela u tome da pomažem bolesnim i nemoćnim ljudima. Najviše volim stariju populaciju bakica i djedica, pogotovo kad ostanu sami u bolnici i nitko ih ne posjećuje, tada nastupam ja.

Balet sam plesala ponajprije zbog toga što je bio organiziran u mojoj osnovnoj školi, a poslije sam ga jako zavoljela. Da sam produžila još koju godinu, mogla bih držati sate baleta, ali nikad nije kasno.

Majčinstvo mi je na prvom mjestu. Nekako mislim da sam se prilično dobro snašla u toj ulozi i jednostavno uživam u njoj.

Što se tiče mog instagramskog profila, on je počeo sasvim slučajno dok sam bila na bolovanju zbog sina Josipa. Upoznala sam mnoge divne mame i zapravo sam se preko Instagrama i upoznla s čarima eteričnih ulja u kojima danas uživam, kao i cijela moja obitelj. Život nam se preokrenuo nabolje. Kad sam to shvatila, htjela sam pomoći i drugim obiteljima da to osjete i dožive, i tako sam postala Young Livingov nezavisni distributer. Nekako se zapravo cijeli moj život sastoji od pomaganja ljudima. Oduvijek sam bila svestrana i voljela sve probati. Od nečega bih odustala, od nečega ne, ali, sve u svemu, to je to. Ups… zaboravila sam još jedno ‒ obožavam rolanje i svakodnevno se rolam sa svojom sestrom.

Doris Franjić
Foto: privatni album
Vjerujemo da Vas od svih tih poslova i hobija najviše ispunjava majčinstvo. Kako najradije provodite vrijeme sa svojim sinom Josipom?

Naravno, majčinstvo mi je na prvom mjestu. Nekako mislim da sam se prilično dobro snašla u toj ulozi (pitajte Josipa) i jednostavno uživam u tome. Vrijeme najradije provodimo u prirodi, vožnji bicikla, u parkovima, uz more bacanjem kamenčića, ali volimo se igrati i kod kuće u ove hladne dane, čitati priče, crtati, slagati magnetiće, kada Josip dođe iz vrtića.

Žena ste s puno interesa, sa smislom za estetiku, fotografiju, ali kako biste sebe opisali kao majku?

Sebe kao majku… hmm, inače se ne volim hvaliti, ali opisala bi se kao jednu nježnu majku punu ljubavi za svoju djecu. Isto tako ponekad poludim, pa budem zabavna, luckasta majka, i mislim da Josip to obožava.

Svi znamo kako medicinske sestre imaju naporan ritam, noćne smjene, a Vi usto uspijevate raditi još toliko toga? Ne patite od roditeljskog burn-outa? Kako žonglirate sa svim obvezama?

Recept za to je kava, kava i opet kava. Inače sam sama od sebe jako energična osoba, tako da mi to nikako nije problem. Obožavam uvijek bit u pokretu i smatram da je spavanje totalno gubljenje vremena. Tako da se sve stigne i za sve se ima vremena, samo sve treba dobro rasporediti.

Poznati ste na društvenim mrežama, a i mali Josip je, čini se, već prava zvijezda. Voli li se fotografirati, pozirati vam? Prepoznaju li vas ljudi na ulici? Kako reagiraju?

Naravno, mama ga je naučila poziranju od malih nogu. Otkad se rodio bio je fascinantan s tim svojim plavim velikim okicama (koje je naslijedio od tate) i uvijek sam ga voljela slikati, a sada je već pravi profesionalac što se toga tiče.

Eterična ulju znače puno cijeloj našoj obitelji. Otkad smo ih počeli koristiti, svi se osjećamo bolje. Boljeg smo raspoloženja, ljepše spavamo, Josip je izgradio jak imunitet

Prepoznaju nas ljudi, ali nekako nam se srame prići, pa mi se čini da nas drukčije doživljavaju na Instagramu nego uživo, ili ih je samo sram.  No, mi smo sasvim obični mama i sin. Ludi, otkvačeni i uvijek spremni za druženje. Da, mogu vam reći da nas prepoznaju i Josip im prvi upadne u oko jer ga znaju sa sličica.

Doris Franjić
Foto: privatni album
Eterična ulja važan su dio vašeg života. Što ona znače za vašu cijelu obitelj?

Eterična ulje znače puno za našu cijelu obitelj. Otkad smo ih počeli koristiti, svi se osjećamo bolje. Boljeg smo raspoloženja, ljepše spavamo, Josip je izgradio tako jak imunitet da od 9. mjeseca nije bio bolestan, a ide u vrtić i svakodnevno je izložen dječjim virozicama i prehladama. Mogu samo reći jedno veliko hvala jednoj osobi koja me uvela u taj svijet, jer ja svoj život više ne mogu zamisliti bez eteričnih ulja i difuzora. Mislim da ih nikad neću prestati koristiti i dijeliti svoja iskustva o njima.

Drugo je dijete na putu. Jeste li spremni ukomponirati nove obveze među već brojne postojeće? Koliko će to biti izazovno?

Naravno, uvijek sam rođena spremna i jedva čekamo svoju malu prinovu. Mislim da će biti izazovnije nego do sada, ali lako ću ja to sve stići.

Kako podnosite trudnoću? Veseli li se Josip braci ili seki?

Prvo tromjesečje ubilo me sa svakodnevnim spavanjem, mučninama i povraćanjem, ali stanje se vraća u normalu.  Josip je presretan i jedva čeka bracu ili sekicu. Po njegovu, to mora biti seka Sofija, a hoće li biti, to ćemo uskoro doznati. Što god da bude, mislim da je zdravlje najvažnije. Svi smo jako uzbuđeni i jedva čekamo.

S obzirom na količinu poslova i bebu na putu, imate li pomoć sa strane? Tko vam najviše uskače u pomoć?

Pomoći sa strane uvijek ima. Poviše nas žive muževi roditelji koji uvijek pomognu, Josip ima dvije tetke, moju sestru i moju zaovu, ne zna se koja je bolja, a moji ga roditelji obožavaju i vole toliko da bi ga ukrali od nas.   Muž je često na putu jer mu je takav opis posla, ali kad je kod kuće, pomogne koliko može.

Razgovarala: Sanja Bubalo
Foto: Privatni album