Mama

Majčinski jezik svi pričamo, no znate li što je?

majčinski jezik

Projekt skeniranja mozga novorođenčadi tijekom interakcije s mamama pokazao je da bebe najbolje uče kada im mame lagano pjevuše. Čak su dali i tom glasu ime – majčinski jezik (engl. motherese).

Istraživanje na Cambridgeu također je utvrdilo da su mamama i bebama moždani valovi najbolje usklađeni kada mama lagano pjevuši, majčinski jezik – naravno. Upravo tada beba je moždanom aktivnošću pokazivala najveći interes za učenjem i znatiželjom.

Smatraju da zbog toga bebe i najviše uče od svojih mama. Upravo je ta njihova interakcija i simbioza u prvim tjednima života ključna da beba nauči što više o vanjskom svijetu. Mama je također zadužena za prve i jako važne stimulacije oka, dodira i naravno okusa. Upravo i zato koristi majčinski jezik.

Usklađeni moždani valovi

Čak i laičkim promatranjem, a naravno da postoje i studije koje to potvrđuju, ljudi se nagonski bebačima obraćaju višim tonom glasa, pričaju polaganije i smirenije. Uz to, mjerenja su pokazala da se mame i tate bebama najčešće pričaju u pjesmici, glas im je puno melodičniji, te varira u rasponu.

To roditelji zapravo rade vrlo nesvjesno. Istraživanja su pokazala da takvo prenaglašeno govorenje, majčinski jezik, pa i pjevušenje, uči bebu kako prepoznavati glasove i načine govorenja. Između ostaloga tako uče što je dobro, a što ne, pa čak i kada su u opasnosti.

Nastavite raditi što i dosad

No, pitanje je koliko zapravo to treba raditi da bi beba naučila sve što treba znati.

A odgovor je da nište više od onoga što ste i dosad radili. Većina roditelja, a najviše mama svojoj bebi će se instinktivno obraćati majčinskim jezikom!

Foto: Freepik