Bebe i mališani

Ljutnja kod mališana – naučite ih nositi se s tim osjećajem

ljutnja

Dio odrastanja vašega mališana čini i učenje i svladavanje novih osjećaja. Jedan od njih je i ljutnja.

Jeste li ikada imali dvojbu prekinuti li igru svojeg mališana da biste ga obavijestili kako mora u krevet?

I tako stojite iznad njega, racionalan glas u glavi govori vam kako se trebate držati odlaska na spavanje na vrijeme, a onaj tanki glasić razuvjerava vas i govori da nije problem, neka se još malo igra.

Sve vas je strah reakcije svojeg djeteta, ali ipak uspijete izustiti: „Super si složio puzzle, ali vrijeme je za krevet, već je jako kasno.“ U tom trenutku dijete svrne pogled na vas, bijes kipi iz očiju, vi se spremate na neizbježno, puzzle lete preko sobe, oči se pune suzama, baca se na trbuh, kreće lupanje nogama i rukama, a vriska se širi prostorijom poput neugodna smrada.

A vi? Vi si mislite – zar opet!?

Eto, to je ljutnja vašeg mališana. Jedna od prvih i najvažnijih emocija koju će vaš klinac svladati na svom emotivnom putovanju. U većini slučajeva ljutnju izaziva frustracija ‒ jer mu nešto ne dopuštate, jer ga ne razumijete ili, češće, jer dijete ne razumije vas.

Ljutnja je jako nezgodna, dovodi do neugodnih situacija, vrlo je neugodan osjećaj, za onoga koji je proživljava i za onoga na koga je usmjerena. Takva će neugoda najčešće roditelje dovesti u situaciju da zaustave taj osjećaj i kažu: „Dobro, ajde, još pet minuta.“ Ili im, a često se događa, pukne film, pa počne vika i dreka. No, ključ u uspješnu proživljavanju ljutnje jest naučiti se nositi s njom. Podjednako i roditelji i djeca!

Prije nego što vam pukne film, smirite se i objasnite svom klincu njegove osjećaje. I na vas će to djelovati terapeutski! „Znam da si se htio/htjela još igrati i da si sada jako ljutit/a, ali moramo ići spavati, sutra moramo u vrtić.“
Kada stavite njihove osjećaje u riječi, pomoći ćete im objasniti kako se osjećaju i naučiti ih nositi se s osjećajima. I prije nego što kažete da je to sve super i divno i krasno, ali kako da vas čuje kad se dere i baca puzzle na vas?

Mi ćemo vam reći da iskazivanje osjećaja treba ohrabriti, ali ne i loše ponašanje!

Pustite ga da se ohladi, napustite prostoriju kako biste pokazali da ne odobravate to ponašanje i vratite se kad se situacija smiri. Onda kreće diplomacija! Čučnite pokraj njega i kažite mu: „Shvaćam da si ljutit i da si
stvarno divno složio puzzle, ali možemo sada ići spavati, pa ćemo imati vremena za priču prije spavanja.“

Foto: Pexels