Obitelj

Zaštitite djetetovu sigurnost na internetu

Pitajmamu Djetetovu Sigurnost

Djetetovu sigurnost na internetu zaštite uz par jednostavnih koraka

Otkada s novorođenčetom dođete kući, kreće fotografiranje – beba u svom novom domu, u kolijevci, dolazi baka, drži ju djed… vrijeme prolazi pa dolaze i slike prve papice, prvog šišanja, prvih koraka… neke od tih slika završe i na popularnim društvenim mrežama jer roditelji pršte od ponosa i jedva čekaj uda svima pokažu svoje dijete i koliko je ono nevjerojatno.

No, radi djetetove sigurnosti ponekad biste se trebali zaustaviti i dobro razmisliti prije nego objavite pojedinu sliku. Jer, ponekad, dijelite ustvari više no što biste trebali, više od obične dječje dogodovštine. Tako na primjer možete odati djetetov uzrast te adresu predškolske ustanove u koju ide, vašu kućnu adresu te još puno toga.

Reći ćete – pa svi to rade. I to je istina. Čak 30 posto roditelja objavi najmanje jednu sliku ili videozapis svog djeteta dnevno na društvenim mrežama. I što je toliko opasno u tome, pitate se?

Evo nekih od glavnih razloga za zabrinutost:

Dajete stranima pristup slikama vašeg djeteta

Ne želite da fotografije vašeg djeteta dođu u pogrešne ruke. Jedan od glavnih razloga za brigu je cyber sigurnost. Stručnjaci upozoravaju na nešto što se često događa, a definitivno nije ugodno – cyber otimači znaju fotografije tuđe djece na svome profilu, predstavljajući ih kao svoju u i tvoreći time lažni identitet oca. Zabrinjavajući je i podatak da pedofili oko 50 posto slika djece skidaju upravo s društvenih mreža.

Sramotite dijete

Ono što je objavljeno online, ostaje zauvijek. Životni trenutci vašeg djeteta, slike koje ono samo nikada ne bi objavilo, neke sramotne, ali vama slatke i simpatične zgode – sve se to nekad u budućnosti može iskopati i isplivati na površinu kada ne treba.

Jeste li ikada zakolutali očima kada su vaši roditelji pred nekim izvadili obiteljski album, spremni da pokažu vaše prvo kupanje ili plakanje kada ste izgubili lutku? E, sad zamislite da su te slike dostupne svakome.

Kako se štititi?
  • koristite odgovarajuće postavke privatnosti
  • tri puta razmislite prije nego objavite
  • upozorite obitelj i prijatelje da ne objavljuju bez vašeg dopuštenja
  • kreirajte jake lozinke i zaštitite svoj račun

foto: Freepik