Zdravlje i prehrana

Koliko traje gripa i zaraznost?

koliko traje gripa

S gripom se susrećemo svake sezone. I svake je sezone spremi, ali s nelagodom očekujemo.

Ova će sezona biti posebno osjetljiva, a mi posebno na oprezu. Oni koji nisu preboljeli niti jednu gripu, često simptome samo znaju samo na papiru, ali ćemo se ove sezone zapitati – koliko traje gripa?

Gripa je jedna od najčešćih zaraznih bolesti koju uzrokuje virus influence. Pojavljuje se sezonski i visoko je zarazna, a počinje uglavnom naglo. Jedna od glavnih svojstava jest sposobnost mutacije, odnosno mijenjanja. Upravo tako možemo od gripe oboljeti više puta.

A koliko traje gripa i zaraznost?

Virus gripe prenosi se česticama zraka, najčešće nakon kihanja ili kašljanja osobe u čijem se organizmu virus nalazi. No, može se prenijeti i izravnim kontaktom sa zaraženim, te preko zaraženih predmeta. Osoba koja je zaražena zarazna je dan prije pojave simptoma. Zaraznost traje između pet i sedam dana od pojave simptoma.

Vrijeme inkubacije, odnosno vrijeme od zaraze do pojave simptoma, je do tri dana. Nakon tog bolest počinje naglo, te su simptomi vrlo brzo izraženi. To su visoka temperatura, glavobolja, loše opće stanje, bolovi u mišićima, drhtavica, povraćanje. Respiratorni problemi javljaju se naknadno. Upravo tako možemo razlikovati prehladu – kod prehlade respiratorni problemi dolaze prvi.

Gripa najčešće prolazi za sedam do deset dana. Tada se povuku izraženi simptomi, ali umor, pa čak i kašalj, mogu se javljati još nekoliko tjedana. Važno je znati da za gripu ne treba uzimati antibiotike, nego lijekove po potrebi – antipiretike, analgetike, pastile za grlo… Gripa prolazi sama, budući da je virusna bolest.

Važno je naglasiti da gripa jest najčešće prolazna bolest, ali svejedno odnese oko pola milijuna života godišnje. Iako se nekoć mislilo da djeca lakše prebole gripu, danas znamo da nije tako. Komplikacije gripe češće su upravo kod starijih i djece. Osim tog, ugrožene su osobe koje su kronični bolesnici i osobe koje imaju narušen imunosni sustav.

Foto: Freepik