Bebe i mališani

Jesenska odjeća za djecu: kupujte pametno i štedite

odjeća za jesen

Klinci rastu kao gljive poslije kiše, a naročito one jesenske kada se kreće u vrtiće i škole.

Opće je poznato da se u jesen obnavlja odjeća, radi rotacija, kupuju ključni komadi i obuća. No, kupnja odjeće ne mora biti niti skupa, niti mučna, a tu smo mi da vam pomognemo. 

Pročitajte još: SAVJETI ZA KUPOVINU ODJEĆE ZA BEBU

Mališani vrlo često poderu hlače na nogavicama, uprljaju se mrljama koje ne odlaze ni uz pomoć kemijske čistionice, i naravno – prerastaju odjeću preko noći. Kupnja odjeće ako je pametna svodi se na nekoliko ključnih komada i na malo pomoći.

Odjeća ne mora biti skupa – vrtićarci i školarci
 1. Kupujte ključne komade kada nisu u sezoni, a to znači da se zimske i jesenske jakne kupuju u ljeto ili proljeće kada su snižene. 
 2. Kupite prsluk, broj veći. Prsluk se može nositi samostalno na dugu majicu, a može se kombinirati s jaknicom ili gornjim dijelom trenirke. 
 3. Tajice spašavaju stvar. Bilo da je riječ o dječaku ili djevojčici tajice su zakon jer idu ispod hlača kada je hladno, a jednostavno se skidaju. Nekoliko komada i sigurni ste za zimu. 
 4. Kapa glavu čuva, a rukavice ruke… i stalno se gube. Kada kupujete uzmite po dva od svakog artikla da imate u rezervi. 
 5. Tajice kupujte broj ili dva veće da traju još jednu sezonu. 
 6. Pogledajte lokalne online grupe za razmjenu dječjih stvari, tamo možete naći dobre i očuvane stvari koje možete mijenjate za aktualnu odjeću. 
 7. Zakrpe spašavaju stvari! Ako je riječ o malenoj rupici ili poderanom koljenu, zakrpa će spasiti stvar. Postoje one koje se peglanjem zalijepe za tkaninu, a ako imate šivaćeg umijeća možete ih i našiti. 
 8. Naučite šivati! Nije komplicirano svladati nekoliko osnovnih pravila kako bi pokrpali par rupica i uštedjeli. 
 9. Kada kupujete potkošulje kupujte ih veće od aktualnog broja da prekriju bubrege i zataknu se za gaće ili hlače. 
 10. Kupite obične pamučne majice – crne, bijele, plave, preko kojih ćete im staviti majicu kratkih rukava. Ako im bude hladno skinut će majicu kratkih rukava, a neće se prehladiti jer imaju majicu dugih. 

Pročitajte još: KAKO ORGANIZIRATI DJEČJI ORMAR?

Odjeća ne mora biti skupa – jasličari i bebe
 1. Investirajte u dobro jednodijelno zimsko odijelo (skafander, ski odijelo…).
 2. Bebačima i mališanima nije uputno ništa stavljati pod vrat jer sline, ali je dobro imati sa sobom nekoliko podbradnika. 
 3. Jedna stvar na koju ćete morati potrošiti novce su cipelice za hodače. 
 4. Učlanite se u lokalne online grupe za razmjenu odjeće. 
 5. Štramplice kupujte broj ili dva veće da ih ne stišću i da traju još jednu zimu. 
Obuća

Obuća se kupuje po trenutnoj veličini i nikako broj veće, a kamoli manje. No, ključni komadi trebali bi, hmmm valjda, preživjeti jesen i zimu! 🙂

 1. Gumene čizmice za šljapkanje po lokvicama
 2. Čizme za na snijeg
 3. Dobre kožne cipele za kišu

Foto: Freepik