Bebe i mališani

Igračke – zašto ih mališani toliko vole nositi u ručicama?

Zašto mališani vole nositi igračke sa sobom

Iako vam se na prvu čini da je odgovor – pa da se igraju. Ipak je malo kompleksnije od toga. Mališani vole nositi igračke sa sobom u specifičnoj razvojnoj fazi nošenja igračka (eng. load and tote phase).

Vjerojatno ste i primijetili kod svog mališana da u dobi od oko dvije godine jako vole nositi nešto u rukama. Bilo da je riječ o kuhači, plišancu ili maloj figurici, jednostavno moraju nositi igračke. 

Faza nošenja igrački

Ta razvojna faza zove se faza nošenja igračke (eng. the load and toat phase). Često vole i premještati različite predmete, ponavljati radnje, a ako ih je više u grupi događa se i da kopiraju jedni drugi pa zajedno krenu hodati i nositi igračke.

Ta faza nošenja igrački pomaže mališanima jačati svjesnost o vlastitom tijelu u prostoru. Povezana je s razvojem njihovog vestibularnog sustava smještenog u unutarnjem uhu. Taj fino ugođeni mehanizam zadužen je za obrađivanje informacija ovisno o gravitaciji i položaju tijela u prostoru. Daje informacije o težini našeg tijela, položaja i kretanja u prostoru.

Vestibularni sustav

Kada mališani krenu nositi igračku posvuda ili skupljati igračke u ruksak i vuči ih za sobom vestibularni sustav obrađuje informacije i šalje mozgu, pa dalje tijelu informacije u kojem im je položaju tijelo, gdje se nalaze, kamo idu, kako hodaju. Baš zato mališani često padaju s igračkama u rukama i pokušavaju ih držati i kada se penju na tobogan. Moraju naučiti kako to funkcionira da znaju da to ne bi trebali raditi, odnosno da budu oprezniji.

Također, nošenje igračka je vrlo važno za svjesnost o samima sebi. Kada dijete uzme igračku, nosi ju, pa ostavi negdje drugdje, pokušava shvatiti samoga sebe – kako mogu ja biti ovdje, a igračka tamo.

Eto, zato mališani vole nositi igračke sa sobom – uče i pritom se zabavljaju!

Foto: Freepik