Bebe i mališani

Hranilica za bebu – na što paziti prilikom kupnje

Hranilica za bebu

Hranilica za bebu je nakon dječjih kolica i krevetića, nešto što jednostavno morate imate. Vrlo su praktične, a moraju biti i izdržljive i lako se održavati.

Dvije su najbitnije stavke prilikom odabira hranilice za bebu. Prva je praktičnost, druga je sigurnost.

PRAKTIČNOST

Prilikom kupnje hranilice vodite računa o tome gdje ćete je držati i za što će vam sve služiti. Mnoge mame hranilice koriste i za zabavljanje bebe tijekom kuhanja, tuširanja, za igranje, crtanje i slično. Većina hranilica ima kotačiće, a vama će biti potrebni ako ćete ju koristiti u ovu svrhu.

No prije svega, hranilica za bebu bi se morala jednostavno održavati i čistiti. upravo zato mame danas često biraju jednostavne plastične hranilice koje imaju samo remenčiće i odvojivi pladanj. Nakon jela tako je vrlo lako pladanj staviti u kadu i oprati tuširanjem.

Uz to pazite i da odaberete onu koja vam pristaje uz stol, koju po potrebi možete i spremiti, odnosno dovoljno jednostavno pomaknuti u stranu.

SIGURNOST

S obzirom na to da su hranilice dosta visoke, odnosno u visini stola, vrlo je bitno da je dijete u njima sigurno.

SAZNAJTE ŠTO JE: Regresija sna kod bebe

Prilikom kupnje provjerite kako se remenčići kopčaju, može li se dijete samo otkopčati, može li izvući ruku ili noge, te može li samo odvojiti pladanj. Nadalje, stranice sjedišta bi trebale biti dovoljno visoke da kada se dijete nasloni preko njih, ne padne.

ČIŠĆENJE

Jednom kada beba počne jesti, tada počinje svakodnevno čišćenje i pranje podova, tepiha, zavjesa, zidova, i naravno, hranilice.

Najbolje bi bilo uzeti hranilicu koja se jednostavno briše, koja nema puno tekstilnih dijelova za pranje, te koja nema puno nabora, kutova, utora i slično iz kojih se teško vadi hrana.

CIJENA I MODELI

Prosječna hranilica za bebu košta oko petstotinjak kuna, a naravno – postoje i skuplje i jeftinije. Cijena ovisi o tome što točno očekujete od hranilice, odnosno za što ćete ju sve koristiti, ali i koliko će trajati. Neke se hranilice mogu pretvoriti u sjedalicu odnosno stolac za  mališane, pa ih možete koristiti još dugo nakon što mališanu prestane trebati hranilica.

Izbor ovisi o vama, no prilikom kupnje računajte na to da će mališan klasičnu hranilicu koristiti najkasnije do druge godine, a onu koja se pretvara u sjedalicu dosta duže.

Foto: Freepik